czwartek, 3 listopada 2022

Zaimprowizowana bezmięsna kolorowa przystawka

Zdarza się, że sąsiadka wpadnie na chwilę po czym jak się rozgada to trzeba wreszcie podać coś na stół aby nie siedzieć przy pustym pysku. Wystarczy nieco pomysłowości i małe danko jest gotowe.


Czysta improwizacja z tego co było w spiżarni i w lodówce
Składniki:
0,5 owocu mango lub dojrzała gruszka
0,5 bulwy kopru włoskiego
1 spora nektaryna lub brzoskwinia
1  małe opakowanie serka burrata lub białego twarożku
1 mała czerwona ostra papryka
0,5 szklanki pomidorków koktajlowych
parmezan
sok z cytryny
sos vinegrette
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Z połowy bulwy kopru włoskiego wyciąć twardy trzon i wyrzucić. Resztę cienko poszatkować.
Krótko przesmażyć na oleju rzepakowym. Posolić i na koniec dodać nektarynę pokrojoną w czosneczek.
 
2.) Pozostałe składniki rozdrobnić jak na zdjęciu.
 
3.) Podawanie: podawać na małych talerzykach podlane 1 - 2 łyżkami sosu vinegrette.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

2 komentarze:

  1. Tak patrzę i patrzę, i myślę że .... jutro też do Was wpadnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I inaczej nie chce być. Jest bardzo miła i towarzyska. Jeśli czasem dłużej się nie pokazuje to jest nam jej brak :-) Ona w domu sama a my w sumie choć we dwoje to też sami. I to są uroki dnia emeryta.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...