Zaczynają się chłodne dni ale mimo wszystko nadal ma się ochotę na coś lekkiego. Np. sznycel z piersi kurczaka z owocami zamiast ziemniaków. Odrobina resztek lata na talerzu.
Gruszek (jeżeli zastosowano Williams) nie obieram ze skóry |
Składniki:
2 piersi kurczaka (podzielonych na 6 większych lub 8 mniejszych porcji)
1 średnia cukinia
2 - 3 nektaryny (jeśli mniejsze to 3) - można zastąpić brzoskwiniami
połówki dojrzałych gruszek Williams, licząc po 1 na porcję
100 - 150 g łagodnego sera Gorgonzola
2 łyżki świeżo posiekanych listków zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Na 10 minut przed smażeniem posolić mięso. Kto lubi może je opanierować w tartej bułce.
2 piersi kurczaka (podzielonych na 6 większych lub 8 mniejszych porcji)
1 średnia cukinia
2 - 3 nektaryny (jeśli mniejsze to 3) - można zastąpić brzoskwiniami
połówki dojrzałych gruszek Williams, licząc po 1 na porcję
100 - 150 g łagodnego sera Gorgonzola
2 łyżki świeżo posiekanych listków zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Na 10 minut przed smażeniem posolić mięso. Kto lubi może je opanierować w tartej bułce.
2.) Umyte i osuszone gruszki przeciąć na połówki i oczywiście usunąć gniazda nasienne. Stroną cięcia ułożyć na gorącej osobnej patelni. Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Po 2 - 3 minutach odwrócić na drugą stronę. Na każdej rozsmarować sporą łyżkę sera Gorgonzola. Zgasić gaz i przykryć pokrywką.
3.) Cukinię pokroić w dość cienkie plasterki. Nektaryny pozbawić pestek i pokroić w czosneczek. Na rozgrzanej patelni umieścić doprawione mięso. Smażyć na "trójce". Po przewróceniu sznycli na drugą stronę dodać cukinię i nektaryny. Często mieszać.
4.) Podawanie: na wydaniu posypać zieloną pietruszką.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.