czwartek, 27 października 2022

Blada oszczędnościowa jajecznica

Nadal jesteśmy zmuszeni do uważania na każdy grosz. Poniżej kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru białek pozostałych po oddzieleniu żółtek.
 
Z tej ilości materiału wychodzą 2 solidne lub 3 przyzwoite porcje śniadaniowe
 
Składniki:
2 lub 3 całe jaja
3 pozostałe w lodówce białka
niewykorzystane resztki wędlin
kto lubi może dodać nieco czerwonej słodkiej papryki
tłuszcz do smażenia
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
1.) Rozdrobnione resztki wędlin podsmażyć osobno 1 1 - 2 łyżkach oleju np. rzepakowego.

Resztki kiełbas, boczku i szynki

2.) Rozbełtana razem z białkami jaja wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię.
 
Najlepsza jest jeśli nie mocno ścięta
3.) Podawanie: prosto z patelni
 
Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...