Skończył się listopad. Po zmierzeniu się ze świeżo otrzymaną wypłatą i konfrontacji z drożyzną na rynku, przed nadchodzącymi świętami i Sylwestrem prawie wszyscy zaciskamy pasa.
Poniżej propozycja zagospodarowania (ewentualnych) resztek z lodówki.
Nadziewane ziemniaki z mizerią na bazie jogurtu zamiast śmietany, albo ... |
... kto ma i może, z sałatką z cykorii i polnej sałaty |
Składniki:
ziemniaki ugotowane w łupinach
kminek
plastry gotowanego lub pieczonego boczku (powinno się unikać wędzonego)
1 łyżeczka niezbyt ostrej papryki
ser żółty twardy w plastrach (np. Gouda lub Emmentaler)
Wykonanie:
1.) Ziemniaki wyszorować szczoteczką i ugotować w dobrze posolonej wodzie z dodatkiem kminku.
Ostudzić ale jeszcze dobrze ciepłe obrać z łupin. Przeciąć wzdłuż na połowy i każdą cienko posypać zmieloną czerwoną papryką. Pokryć odpowiednio przyciętym plastrem sera. Złożyć w całość drugą połową ziemniaka i owinąć plastrem boczku.
2.) Ciasno układać na rozgrzanej patelni podlanej olejem rzepakowym. Zrumienić z obu stron.
3.) Podawanie: podawać z mizerią lub uzupełniająco z sałatką z cykorii i polnej sałaty.
Do tego sos vinegrette koniecznie z nutką słodyczy, która powinna zniwelować gorycz cykorii |
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.