czwartek, 16 października 2025

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane. Zachował się jedynie w pamięci z lat dziecinnych. 
Pod względem wierności z oryginałem coś na podobieństwo kremówki krakowskiej. Odtworzony na podstawie opisu tego jak smakował.
A więc to były rolady wołowe nadziewane czarnym żytnim chlebem litewskim roztartym z masłem i cebulą. Po wieku eksperymentach odkryłem co następuje. Mięso musi być ukrojone możliwie cienko. Dalej solidnie rozklepane. Wspomnianego chleba dzisiaj już nie da się kupić. Możliwie pasującym zastępstwem jest żytni pełno ziarnisty z domieszką owsa.  Cebulę należy kroić w drobniusieńką kostkę względnie zetrzeć na tarle. Przed zawijaniem solidnie doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 
Jako dodatek do dania albo knedle z bułki albo kasza gryczana. W każdym razie coś co się łatwo łączy z pysznym sosem 
Składniki:
4 cienko ukrojone płaty biodrówki wołowej
2 łyżki masła
3 - 4 pajdy w/wym chleba żytniego sprzed 2 dni
mocny bulion wołowy 
1 średniej wielkości biała cebula
1 spory ząbek czosnku
2 łyżki smalcu wieprzowego 
1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie
1.) Mięso dokładnie rozbić. Jednostronnie posolić z umiarem Z każdej pajdy chleba wyciąć miąższ. Pokroić w kostkę. Skórki drobno pokroić i później wrzucić do sosu. Chleb szczodrze skropić ciepłym bulionem. Połowę cebuli i czosnek i zetrzeć na tarle. Dodać masło i łyżeczkę natki pietruszki. Wszystko rozetrzeć na jednolitą masę. Solidnie doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
 
Płaty mięsa grubo pokryć masą chlebową. Ciasno zwinąć i spiąć metalową szpilką
 
2.) Na głębokiej patelni rozgrzać smalec wieprzowy względnie sklarowane masło. Przygotowane rolady przesmażyć ze wszystkich stron. Ok. 10 minut. w tym czasie dodać pokrojoną resztę cebuli. 
Po dalszych kilku minutach podlać bulionem i dodać rozdrobnione skórki. Przykryć i na maleńkim ogniu dusić do miękkości. Średnio 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzać czy mięso nie przywarło do dna. To może się stać na skutek dodatku chleba.

3.) Podawanie:
 
Na zdjęciu z knedlem z bawarskich knedli

 
Masę knedlową po dodaniu piany z białek zapiekam w piekarniku. Smakuje znacznie lepiej niż gotowana na parze

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane. Zachował się jedynie w pamięci z lat dziecinnych.  Pod względem wierności z oryginałem coś n...