czwartek, 30 października 2025

Kawa z kawiarki tak jak należy. Nie powtarzaj zakorzenionych błędów!

Ile razy dziennie bezwiednie powtarzane są błędy parzenia kawy w kawiarce? Przecież picie kawy powinno sprawiać przyjemność więc czy nie jest warto zadbać o jakość?
Celowo nie wymienię tu szczegółowo tego  co się robi źle. 
Przeczytajcie jak powinno być i od tej chwili róbcie tylko tak jak należy.
 
Uszczelniające krążki gumowe nie mają prawa być uszkodzone

Cała ceremonia krok po kroku.
 
1.) Wszystkie komponenty muszą być przygotowane w zasięgu ręki.
 
2.) Ponieważ proces parzenia nie powinien trwać zbyt długo do zbiornika należy wlewać gotową gorącą wodę. Wówczas czas podgrzewania będzie skrócony do niezbędnego minimum. 
 
3.) Niezwykle ważna jest ilość wody. Właściwy jej poziom powinien sięgać do dolnej krawędzi zaworu! (na zewnętrznej ściance zbiornika widoczny jest zawór bezpieczeństwa)
 
2.) Odmierzona zmielona kawa ma już być w pojemniku. Absolutnie nie należy jej ubijać.
 
Stopień zmielenia decyduje o mocy gotowej kawy. Im drobniej zmielone ziarna tym "czarniejszy" będzie napar. Ziarna kawy należy mielić tuż przed przyrządzaniem. Inaczej cały cenny aromat uleci bezpowrotnie
 
3.) W zasięgu ręki powinny być przygotowane ochronne rękawice chroniące przed oparzeniem podczas zakręcania górnej części kawiarki.
Niezwłocznie wstawić pojemnik z kawą do gorącej wody wlanej do zbiornika. 
Natychmiast szczelnie zakręcić i postawić na gazie.
 
4.) Absolutnie ważne! Gdy tylko napar kawy pod wpływem ciśnienia zacznie wyciekać do górnej części kawiarki, bez chwili zwłoki zdjąć ekspres z ognia. Cały proces zajdzie do końca samorzutnie poza palnikiem gazowym. Chodzi o przerwanie szkodliwego kontaktu z wysoką temperaturą.
W ten sposób uniknie się powstaniu niepożądanych zmian chemicznych w kawie.
 
Prawie jak oryginał w Italii
Smacznego 

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Gęsia szyja w galarecie albo pieczone udko

Mówią, że mięso z gęsi jest zdrowsze od innych. Aż szkoda, że tak rzadko gości na rodzinnych stołach. Najczęściej wchodzi do jadłospisu 11 l...