Ile razy dziennie bezwiednie powtarzane są błędy w parzeniu kawy w kawiarce? Przecież picie kawy powinno sprawiać przyjemność więc czy nie jest warto zadbać o jakość?
Celowo nie wymienię tu szczegółowo tego co się robi źle.
Przeczytajcie jak powinno być i od tej chwili róbcie tylko tak jak należy.
1.) Wszystkie komponenty muszą być przygotowane w zasięgu ręki.
2.) Ponieważ proces parzenia nie powinien trwać zbyt długo do zbiornika należy wlewać gotową gorącą wodę. Wówczas proces podgrzewania będzie skrócony do niezbędnego minimum.
3.) Niezwykle ważna jest ilość wody. Właściwy jej poziom wody powinien sięgać do dolnej krawędzi zaworu! (na zewnętrznej ściance zbiornika widoczny jest zawór bezpieczeństwa)
2.) Odmierzona zmielona kawa ma już być w pojemniku. Absolutnie nie należy jej ubijać.
![]() |
| Stopień zmielenia decyduje o mocy gotowej kawy. Im drobniej zmielone ziarna tym "czarniejszy" będzie napar |
3.) W zasięgu ręki powinna być przygotowana rękawica chroniąca przed oparzeniem podczas zakręcania górnej części kawiarki.
Niezwłocznie wstawić pojemnik z kawą do gorącej wody wlanej do zbiornika.
Natychmiast szczelnie zakręcić i postawić na gazie.
4.) Absolutnie ważne! Gdy tylko kawa pod wpływem ciśnienia zacznie wyciekać do górnej części, bez chwili zwłoki zdjąć ekspres z ognia. Cały proces zajdzie do końca samorzutnie poza palnikiem gazowym. Chodzi o przerwanie szkodliwego kontaktu z wysoką temperaturą.
W ten sposób uniknie się powstaniu niepożądanych zmian chemicznych w kawie.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.