![]() |
Deser jak znalazł na upalne lato |
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
czwartek, 17 lipca 2025
Ciasto z porzeczkami na upały
czwartek, 10 lipca 2025
Pierogi z bobem i fetą, okrszone solonym boczkiem pancetta
![]() |
Osobiście unikam wędzonek i zamiennie daję solony boczek - pancetta |
![]() |
Nadzienie powinno być w miarę łagodne; znaczy niezbyt ostro doprawione |
4.) Nadzieniem wypełnić i szczelnie skleić pierogi i ugotować w posolonym wrzątku.
czwartek, 3 lipca 2025
Karkówka z brzoskwinią
![]() |
Wersja typu standard - czyli obok brzoskwiń do mięsa - ziemniaki i sałatka z pomidorów i cebuli |
czwartek, 26 czerwca 2025
Schab pieczony po domowemu - obsmażany na smalcu lub tłuszczu spod pieczonej kaczki
![]() |
Tak jak smakowicie wygląda tak dzięki zastosowaniu smalcu wybornie smakuje |
karkówka z kością 1,5 – 2 kg
smalec wieprzowy do smażenia (idealnie jeżeli zamiast jest dostępny tłuszcz spod pieczonej kaczki)
sól i świeżo grubo zmielony czarny pieprz
1,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki bardzo mocnego bulionu spod kurczaka
Wykonanie:
1.) Na kilka godzin przed pieczeniem mięso obficie natrzeć solą ze wszystkich stron i trzymać w temperaturze pokojowej. Cały kawał mięsa przesmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu spod kaczki, na dość ostrym ogniu. Doprawić pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 – 2 godziny, w/g reguły: 1 godzina pieczenia na każdy kilogram mięsa.
2.) Po upływie odmierzonego czasu, mięso wyjąć z brytfanny i zlać powstały tłuszcz. Na dno gorącej formy wlać jedną szklankę białego wina i zgarniając łopatką, rozpuścić resztki pieczeni które przywarły do dna. Przelać do rondla, dolać pół szklanki bardzo esencjonalnego bulionu drobiowego.
Wygotować połowę płynu na gęsty sos.
Przed wydaniem przecedzić przez sito i na gorąco zaciągnąć kawałkami mrożonego masła.
3.) Podawanie: podawać jak każe tradycja (obowiązkowo w Austrii i w Niemczech) z bułczanym knedlem, ziemniakiem i duszoną kapustą.
czwartek, 19 czerwca 2025
Fasola z cebulą i sosem bolognese. Coś łatwego dla lubiących pojeść
![]() |
Ugotowaną fasolę, którą podaje się z wiórkami czerwonej cebuli należy pokryć gorącym mięsnym sosem |
![]() |
Tak wygląda sałatka z ugotowanej fasoli z cebulą |
![]() |
Sos zamawiam osobno w własnoręcznie łączę wszystkie składniki |
czwartek, 12 czerwca 2025
Sałatka z ośmiornicy z oliwkami
![]() |
Do tego najlepiej nadają się słodkie, różnokolorowe koktajlowe pomidorki |
1 ośmiornica (0,9 - 1 kg)
1 czerwona cebula (ilość cebuli w sałatce jest kwestia indywidualnego smaku)
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki czarnych oliwek bez pestek
sól
biały pieprz prosto z młynka
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
2 - 3 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
1.) Ośmiornicę ugotować wg następujących wskazówek. Z ośmiornicy wyciąć oczy i narządy gębowe.
![]() |
Ten czarny punkcik po środku rozgałęzienia to chitynowy narząd gębowy, który obowiązkowo należy wyciąć i wyrzucić, Jeszcze dobrze ciepłą obrać ze skóry. Pokroić na kawałki wielkości fasoli. |
Tak gotować do miękkości. W zależności od wagi może potrwać od 45 minut do dwóch i więcej godzin. Studzić w tej samej wodzie, w której się gotowała. Ostudzoną wyjąć i ściągnąć czerwoną skórę, która w palcach łatwo odchodzi od tkanki mięsnej. Pokroić na kawałku życzonej (planowanej) wielkości. Przygotować przyprawę składającą się z: oliwy z oliwek drobno pokrojonego czosnku drobno pokrojonej natki zielonej pietruszki soli świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Pokrojone kawałki wymieszać z wymienioną przyprawą. Podaje się jako sałatkę, wymieszaną z czerwoną cebulą pokrojoną w kostkę i białym pulchnym pieczywem
NIE SIEKAĆ! Wszystko wymieszać z ośmiornicą.
PS. Polecam wszystkim wczasowiczom mającym dostęp do kuchni i spędzającym urlop
czwartek, 5 czerwca 2025
Digestif - przepis na wspaniały drink na po jedzeniu
czwartek, 29 maja 2025
Pomidorowa krem ze świeżych pomidorów
![]() |
W kulinariach często występują nierozłączne pary, Np. śledź i cebula albo tak jak tutaj - świeże pomidory i świeża bazylia |
![]() |
... i tylko takich bo jako surowiec do zup i sosów są niezastąpione |
spora garść listków świeżej bazylii
czwartek, 22 maja 2025
Ryba morska z sałatką ze szparagów i truskawek
![]() | ||
Opisywana ryba kosztuje trochę więcej ale ten wydatek jest absolutnie opłacalny. Te zielone łodyżki to tzw. szparagi morskie. Je się na surowo. Max. 1 min na patelni. |
czwartek, 15 maja 2025
Szafran. Zaskakujący sposób doprawiania.
![]() |
Jest tak drogi bo zastosowanie znajdują tylko te czerwone pręciki |
Wszyscy wiemy, że szafran jest najdroższą przyprawą świata znaną człowiekowi.
Nie chcę się tu cytować powszechnie znanych metod ale ponieważ ostatnio miałem okazję zapoznać się z kuriozalnym sposobem dozowania szafranu postanowiłem zamieścić na blogu informację na ten temat.
Chodzi głównie o gotowanie standardu: risotto milanese* czyli włoskiego okrągłego ryżu obowiązkowo doprawionego szafranem.
Mowa o porcji na 4 osoby
Na dnie małej filiżanki takiej jak do podawania włoskiej kawy espresso należy umieścić 2 - 3 szczypty PRAWDZIWEGO szafranu.
![]() |
Świeży szafran jeszcze przed wysuszeniem |
Dodać kostkę zamrożonej wody (czyli czystego lodu) i odczekać kilkadziesiąt minut aż się całkowicie rozpuści. Powstały aromatyczny czerwony płyn w ostatniej chwili przed końcem gotowania dodać do ryżu. Tylko raz wymieszać i natychmiast podawać.
Autorzy tego pomysłu twierdzą, iż tym sposobem przyprawa odda całą swoją moc i przy tak krótkim kontaktem z gorącą potrawą nic nie straci ze swego cennego uroku.
Zaciekawionym życzę powodzenia. Sam jeszcze nie wypróbowałem co jednak wkrótce nastąpi.
* - risotto milanese – standard kuchni włoskiej, podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.
czwartek, 8 maja 2025
Wołowy ogon duszony w pomidorowo paprykowym sosie czyli smaki Andaluzji
![]() |
Na zdjęciu podany z kopytkami. Nadają się wszelkie dodatki pasujące do potraw z sosem |
![]() |
Także zwykłe ziemniaki z wody pasują idealnie |
10 x porcji z ogona wołowego po ca 250 g (należy odpowiednio wcześniej zamówić w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym)
0,5 – 0,7 l mocnego bulionu wołowego (ilość zależy od pojemności naczynia, w którym mięso będzie obrabiane)
4 – 5 ząbków czosnku
2 – 3 białe cebule średniej wielkości; kto lubi może zamiennie dodać czerwone
3 strąki czerwonej szpiczastej papryki.
100 ml wytrawnego czerwonego wina typu Merlot
1 spora łyżka przecieru pomidorowego + 1 płaska łyżeczka cukru
kilka wiórek prawdziwego szafranu
sól
czarny pieprz prosto z młynka
mielona papryczka piment d'espelette
czarny pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
1.) Ogon wołowy podzielić na solidne porcje tnąc między kręgami.
![]() |
Przyprawy + czosnek i imbir za wyjątkiem soli, chili habanero i szafranu wymieszać z oliwą. Obficie posmarować kawałki mięsa i pod przykryciem wstawić na noc do lodówki |
2.) Następnego dnia, na dobre 2 godziny przed przyrządzaniem wyjąć z lodówki. Na 10 - 15 minut przed smażeniem posolić i pod przykryciem trzymać w pogotowiu.
![]() |
Na odpowiednio dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę lub sklarowane masło. Ciasno poukładać kawałki mięsa i na dość ostrym ogniu lekko zrumienić ze wszystkich stron |
Usmażone mięso zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
3.) Na tej samej patelni (tłuszcz ma szczodrze pokrywać dno) przesmaży ć 4 - 5 rozdrobnionych ząbków czosnku. Kolejno zeszklić 2 – 3 białe cebule pokrojone w grubszą kostkę. Od czasu do czasu zamieszać. Następnie pokroić w kostkę 3 marchewki i 3 czerwone szpiczaste papryki i dodać do potrawy. Dodać przecier pomidorowy i nieco cukru.
4.) Na podduszonej masie ciasno ułożyć gorące porcje mięsa. Pod przykryciem wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 -150 na minimum 3 godziny.
Od czasu do czasu stopniowo uzupełniać bulionem odparowany płyn.
![]() |
Gotowe mięso ma być tak miękkie aby samo odchodziło od kości |
Ciasto z porzeczkami na upały
Letnia kanikuła sprzyja lekkim potrawom. Tym razem na słodko. Deser jak znalazł na upalne lato Składniki: 6 kurzych jaj wielkości "M...

-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
Błąd Nr 1 . Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy! Uwaga na półauto...