Kiedy jak nie teraz? Teraz kiedy są pełne słońca, soku i smaku.
![]() |
W kulinariach często występują nierozłączne pary, Np. śledź i cebula albo tak jak tutaj - świeże pomidory i świeża bazylia |
Składniki:
1,5 - 2 l mocnego bulionu warzywnego, względnie drobiowego
1,5 - 2 kg świeżych podłużnych pomidorów
![]() |
... i tylko takich bo jako surowiec do zup i sosów są niezastąpione |
spora garść listków świeżej bazylii
1 - 2 kurze jaja do lanych klusek
albo jak każe tradycja ryż ugotowany na sypko
mąka pszenna do wykonania klusek
słodka śmietana do zaprawienia zupy
oliwa z oliwek
ewentualnie masło
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Pomidory umyć, sparzyć we wrzątku i zahartować w wodzi ze skóry z lodem. Obrać i usunąć gniazda szypułek. Pokroić i poddusić na oliwie z oliwek względnie na maśle. Przetrzeć przez gęste sito.
2.) Zebraną masę rozcieńczyć bulionem aż do otrzymana życzonej gęstości zupy. Doprawić solą i pieprzem.
3.) Z mąki i jajek wg zasada sporządzić lejące się ciasto na lane kluski. Stale mieszając powoli i cienkim strumieniem wlewać do gotującej się zupy. Jeszcze raz dosmaczyć.
4.) Podawanie: podawać na gorąco; na życzenie z łyżką gęstej słodkiej śmietany; ewentualnie zamiennie z ryżem ugotowanym na sypko
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.