czwartek, 5 czerwca 2025

Digestif - przepis na wspaniały drink na po jedzeniu

W odróżnieniu od powszechnie znanego aperitif, znaczy małego drinka podawanego na początku, na koniec przyjęcia serwuje się - digestif.* 
Przeważnie jest gorzki i zawiera określony procent alkoholu. Wg powszechnego przekonania powinno to wspierać trawienie po obfitym posiłku. Próbowałem i polecam ten pomysł bo choć nie jestem przekonany czy pomaga trawić ale smakuje z pewnością.
 
Absolutnie nieodzowne są oryginalny alkohol oraz świeży listek szałwii
Składniki:
50 0 70 ml włoskiego gorzkiego likieru Amaro Nonino*
 
Do tego jest fajna butelka. Szczególnie przydatna osobom produkującym własne nalewki
 
lód w kostkach
świeża szałwia
2 - 3 łyżeczki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
plaster pomarańczy
 
Wykonanie:
1.) 2 - 3 kostki lodu zalać w szklance wymienionym likierem. Uzupełnić sokiem pomarańczowym. wymieszać.
 
2.) Na koniec dodać spory listek szałwii absolutnie świeżo zerwany. Przy czym na wstępie należy umieścić go w zagłębieniu dłoni i mocno uderzyć drugą dłonią. To spowoduje zwiększone wydzielenie się aromatu szałwii.
 
3.) Podawanie: podawać natychmiast po przyrządzeniu na zakończenie eleganckiego przyjęcia.
 
 
* - digestif - z języka francuskiego - coś co ułatwia trawienie
 
**- Amaro Nonono - amaro znaczy gorzki, Noniono - nazwa producenta
 

Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sadzone czy jajecznica?

Jaja sadzone na szynce czy jajecznica? Co komu co lepiej pasuje?   Kolor skorupki nie ma najmniejszego wpływu na barwę żółtka!   Obrazek z c...