Sezon na szparagi jeszcze aktualny. Proponuję raz trochę inaczej.
![]() | ||
Opisywana ryba kosztuje trochę więcej ale ten wydatek jest absolutnie opłacalny. Te zielone łodyżki to tzw. szparagi morskie. Je się na surowo. Max. 1 min na patelni. |
filety z żabnicy (po włosku coda di rospo; niemiecku: See Teufel)
białe szczupłe obrane szparagi
szparagi morskie
truskawki lub filety z pomarańczy
świeży rozmaryn
mąka pszenne do opanierowania kawałków ryby
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Rybę wyjąć z lodówki pół godziny wcześniej. Na 10 minut przed smażeniem posolić. Tuż przed obtoczyć w mące. Smażyć po ok. 2 minuty ze wszystkich stron.
2.) W posolonej wodzie ugotować łupiny z obranych szparagów. Odcedzić zbierając wrzątek, w którym gotować szparagi ale nie dłużej jak 7 minut. Odcedzić, osuszyć i pokroić do sałatki.
3.) Wymieszać z pokrojonymi truskawkami i dowolnym vinegrette.
4.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.