wtorek, 18 września 2018

Rybny bufet na zimno.

Kiedy mięso nie wchodzi w rachubę czasem trzeba podać coś innego.

Na przekąskę smażone małe rybki.

Składniki:
250 g świeżych małych rybek, np. sardeli, sardynek, itp.
mąka
sól
pieprz cytrynowy

Najlepiej smakują bez wstawiania do lodówki, usmażone na pół godziny przed podaniem.
Składniki:
250 g świeżych małych rybek, np. sardeli, sardynek, itp.
mąka
sól
pieprz cytrynowy

Wykonanie:
rybki wypatroszyć i obciąć głowy. Dokładnie umyć i osuszyć. Rozłożyć w motyla jak na zdjęciu poniżej.

Fileciki przygotowane do smażenia.
Tylko delikatnie posolić, obtoczyć w mące i krótko obustronnie przesmażyć na patelni w bardzo małej ilości oleju. Po zdjęciu z patelni osączyć z tłuszczu na wsiąkliwym papierze kuchennym.
Na wydaniu doprawić pieprzem cytrynowym.
Podaje się jako przegryzkę zamiast chipsów.

 Alternatywnie pasta do pieczywa.

Składniki:
2 jaja ugotowane na twardo, drobno posiekane i rozgniecione widelcem na miazgę
1 łyżka drobno posiekanych solonych sardeli
1 łyżeczka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
podane składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Pokryć folią spożywczą i na minimum 2 godziny wstawić do lodówki.
Podawać jako pastę do pulchnego białego pieczywa.

piątek, 14 września 2018

Ryba w pomidorach z cukinią.

Ryba na obiad minimum raz w tygodniu to podstawa zdrowego żywienia. Wszyscy o tym wiemy ale mało kto tego przestrzega. Warto spróbować tego przepisu. Nawet jeśli ryba nie należy do Twoich faworytów.

Ryba, pomidory, cukinia i cebula, papryczka chili + czosnek. Do tego oliwa z oliwek to jedna ze skutecznych metod na chudnięcie.
Składniki:
0,5 kg morskiej ryby, najlepiej o spoistym mięsie
1 puszka pomidorów
1 niezbyt duża cukinia
1 mała biała cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonego grubego szczypioru
1 mała świeża papryczka chili
oliwa z oliwek
biały pieprz prosto z młynka
sól

wtorek, 11 września 2018

Alpejski łosoś* w niskiej temperaturze.

* - alpejski łosoś - tym dziwnym mianem określa się hodowlane pstrągi karmione specjalną mączką powodującą zmianę koloru mięsa ryby na pomarańczowy, do złudzenia przypominający łososia właśnie.

W gorące dni podaję rybę na letnio ciepło.
Składniki:
2 filety alpejskiego łososia lub innego absolutnie świeżego pstrąga
pieprz cytrynowy
sól
tłuszcz do smażenia
0,5 szklanki czerwonych pomidorków koktajlowych
0,5 szklanki żółtych pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
1 łyżka rzeżuchy ogrodowej
kilka listków sałaty polnej (zwanej także ptasią)

Wykonanie:
bardzo ostrym nożem filety pozbawić łuski. Dodatkowo usunąć ości.
Posmarować oliwą, pokryć folią spożywczą i wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na 20 - 25 - 30 minut. Czas zależy od grubości filetów rybnych.
Podczas obróbki termicznej należy pilnie obserwować mięso pstrąga. Nie wolno dopuścić do wydzielenia się białawej treści na brzegach filetów.
Gdy tkanka mięsa ryby osiągnie 67 stopni C jest gotowa do jedzenia.
Solić i doprawiać pieprzem dopiero na talerzu.
W tym czasie przepołowić umyte pomidorki i krótko je przesmażyć na ostrym ogniu.
Podawać jak na zdjęciu.

Tadeusz Gwiaździński

piątek, 7 września 2018

Włoskie knedle ze śliwkami albo niskosłodzone albo na słono.

Oba poniżej prezentowane pomysły powstały w oparciu o włoskie gniocchi ripieni*.
Coś takiego podaje się tam jako przystawkę albo główne danie obiadowe.

Knedle ze śliwkami nisko słodzone.

Jest bardzo ważne aby do śliwki w nadzieniu nie dodawać cukru. Muszą być słodkie same w sobie.
Składniki:
ok. 1 kg uniwersalnych ziemniaków (pasujących do wszystkich dań na bazie tego surowca)
ok. 0,500 g małych dojrzałych i rzeczywiście słodkich węgierek
mączka kartoflana
mąka pszenna
sól
2 jaja
sól
50 ml likieru pomarańczowego
1 płaska łyżka cukru

wtorek, 4 września 2018

Domowy przepis na lina lub karasia duszonego w śmietanowym sosie

Lin – (łac. Tinca tinca) co trzeba i warto wiedzieć? Ze względu na bardzo smaczne i tłuste mięso jest poszukiwany przez smakoszy. Głównie przez prawdziwych znawców. Niestety poza regionem Warmii i Mazur trudno go dostać w nawet specjalistycznych sklepach. 
Gospodarstwom rybackim jego hodowla się nie opłaca. Z jednej strony nie jest powszechnie kupowany bowiem niezwykle ciężko jest go oskrobać z drobnej twardej i głęboko osadzonej łuski. Po drugie zawiera dużo więcej międzymięśniowych i dokuczliwych podczas jedzenia ości niż karp. Do tego rośnie bardzo wolno a do potrzeb w kuchni powinien wnosić wagę minimum 1,5 – 2 kg! Na taki efekt trzeba czekać ponad 5 lat. Czasami pojawia się na rynku jako tzw. "przyłów" przy okazji połowu karpia. 
Nie mniej świeży i poprawnie przyrządzony potrafi być prawdziwym rarytasem na stole. 
W rodzinnym domu w dniu imienin naszej mamy należał do obowiązkowego repertuaru.

Jedną ze sprawdzonych i najlepszych metod  przyrządzania lina jest proces duszenia w kwaśnej śmietanie.
Najlepszym uzupełnieniem są gotowane młode ziemniaki z koperkiem.
         Składniki:
1 spory lin lub karaś ważący 1 - 1,5 - a nawet 2 kg*
50 - 100 g surowej względnie solonej słoniny - ilość zastosowanej słoniny zależy od ilości materiału do smażenia
sól
mąka do obtoczenia kawałków ryby
czarny pieprz prosto z młynka w ilości w/g indywidualnego uznania
1 mała i 1 duża cebula
2 - 3 łyżki sklarowanego masła
1 płaska łyżka mąki pszennej do wykonania zasmażki
0,5 – 0,7 l gęstej kwaśnej śmietany (18%)
sok z 1 – 2 cytryn w ilości w/g indywidualnego smaku
0,3 szklanki świeżo posiekanego kopru

Szybki placek ze śliwkami.

Gdzie się człowiek nie ruszy wszędzie pełno śliwek. W sadach pod drzewami trzeba chodzić z rozpiętym parasolem bo sypią się na głowę niczym kasztany jesienią. Kobiety handlujące na chodnikach pod sklepami składając ręce proszą abyś kupił choć trochę. Znajomi posiadający działki za miastem znoszą ci w darze pełne wiaderka, bo nie wiedzą co począć z ich nadmiarem.
Poniżej prezentuję Wam zaimprowizowany przepis na łatwy i puszysty placek ze słodkich śliwek.
Do wykonania nawet przez początkujących.

Doświadczenie uczy, że ten placek smakuje najlepiej kiedy jest jeszcze ciepły z piekarnika.
Składniki:
ok. 1 kg małych śliwek - dojrzałych i słodkich węgierek bo do owoców nie daje się cukru
25 ml rumu (40%) albo w zastępstwie likieru pomarańczowego
1 - 2 łyżeczki mielonego cynamonu (ile kto lubi)
2 - 3 łyżki wiórek kokosowych (ile kto lubi)

170 g mąki pszennej + 1 płaska łyżka do wysypania formy
150 g cukru
szczypta soli
10 g cukru waniliowego
7 jaj klasy "M"
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
0,5 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki gęstego neutralnego jogurtu* - minimum 3,6%

cukier puder do posypania na wydaniu

piątek, 31 sierpnia 2018

Krewetki ze świeżym imbirem.

Cóż może być lepszego na przystawkę w to upalne lato? Szybka przekąska mocno pobudzająca apetyt! Krewetki prosto z patelni a do tego tylko zielona sałata z rucoli. Kto nie musi uważać na linię może sobie pozwolić na bagietkę i lampkę wina.

Do tego tylko białe pulchne pieczywo, najlepiej jeszcze ciepłe i kieliszek dobrze schłodzonego białego wina.
Składniki:
300 - 350 g oczyszczonych krewetek bez pancerzy
0,5 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki białego wytrawnego wina (nie może być kwaśne!)
albo bulionu warzywnego
1 łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
1 szklanka umytych i odwirowanych listków rucoli
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....