w głębokich filiżankach.
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
piątek, 23 października 2020
Zupa krem ze świeżych pomidorów z lanymi kluskami
wtorek, 20 października 2020
Bajecznie łatwa przystawka z marynowanych karczochów
Na zdjęciu karczochy marynowane z łodygami, podawane z angielskim roastbeef’em.
|
![]() |
Obok marynowanych karczochów alici = solone fileciki sardeli |
piątek, 16 października 2020
Świeże prawdziwki z tagliatelle
Faktycznie nastał koniec sezonu grzybowego. Jeśli jeszcze ktoś z Was miał szczęście do wilgotnej i ciepłej pogody z pewnością wrócił z lasu z koszem grzybów. Dla mnie nie ma lepszej formy podawania prawdziwków jak z włoskim makaronem tagliatelle. (niezbyt wąskie wstążki) Może dlatego, że grzyby zebrane w Alpach na wysokości powyżej 1.000 m n.p.m. mają zdecydowanie więcej własnego aromatu od tych zebranych na nizinach.
Tadeusz Gwiaździński
wtorek, 13 października 2020
Ryż gotowany na bazie (na resztkach jak kto woli) zupy rybnej
Przypuszczam, że podobnie jak u mnie w Waszych domach zupę rybną gotuje się może 2, może 3 razy do roku. Stąd jak już się za to biorę gotuję jej nieco więcej niż przewiduje przepis. A to dlatego, że ryż gotowany na bazie wywaru z ryby jest wspaniałym daniem urozmaicającym codzienne menu.
piątek, 9 października 2020
Sycąca zupa rybna bez cebuli i bez czosnku. Kupa roboty ale efekt Ho Ho!
Intensywność smaku każdej zupy rybnej zależy od jakości i ilości wkładu na wywar. Podobnie jest z rosołem. Ugotowany na jednej kurzej łapce smakiem będzie raczej przypominać posoloną wodę. Poniżej zaprezentowany przepis został celowo skomponowany pod kątem osób uczulonych na cebulę i czosnek.
Tak podana zupa może stanowić sycące danie jednogarnkowe!wtorek, 6 października 2020
Chutney z dyni do serów podawanych na zakończenie przyjęcia.
![]() |
Poprawnie zawekowane może w spiżarni miesiącami czekać na swoją kolej. |
![]() |
Bogactwo składników ma niebagatelny wpływ na pełnię smaku. |
piątek, 2 października 2020
Flan* (pudding) ze szpinaku
2 szklanki listków młodego szpinaku
pół płaskiej łyżeczki sody spożywczej (tylko w celu zachowania koloru szpinaku)
40 g masła
25 – 30 g mąki pszennej + dodatkowa ilość do wysypania formy
250 ml mleka
4 jaja
3 łyżki świeżo tartego parmezanu
sól
masło do wysmarowania formy
Rydze zatopione w maśle
Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....

-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
Błąd Nr 1 . Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy! Uwaga na półauto...