piątek, 16 października 2020

Świeże prawdziwki z tagliatelle

Faktycznie nastał koniec sezonu grzybowego. Jeśli jeszcze ktoś z Was miał szczęście do wilgotnej i ciepłej pogody z pewnością wrócił z lasu z koszem grzybów. Dla mnie nie ma lepszej formy podawania prawdziwków jak z włoskim makaronem tagliatelle. (niezbyt wąskie wstążki) Może dlatego, że grzyby zebrane w Alpach na wysokości powyżej 1.000 m n.p.m. mają zdecydowanie więcej własnego aromatu od tych zebranych na nizinach.

         Podczas podawania cały dom pachnie lasem. I to jest dodatkową atrakcją tego dania.
 
Składniki:
makaron tagliatelle - 100 g na osobę = przystawka; 150 g na osobę = danie główne
0,5 szklanki pokrojonych prawdziwków na każdą porcję
po 1 sporej łyżce masła na porcję
po 1 łyżce oliwy z oliwek na porcję
sól
czarny pieprz prosto z młynka
 
Wykonanie:
1.) Pokrojone prawdziwki wrzucić na masło rozgrzane a oliwą. Solić i doprawiać pieprzem dopiero na kilka sekund przed zdjęciem z patelni.
 
2.) Makaron ugotować wg zasad.  Odcedzić i odparować z ekstra dodatkiem łyżki masła. 
 
3.) Podawanie: grzyby na koniec lekko posolić. Makaron nakładać na podgrzane talerze. Na to warstwę grzybów i niezwłocznie lekko posolić oraz szczodrze doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...