Poniżej dwa warianty, które się najlepiej
sprawdzają – z roastbeef’em lub z wędzonym łososiem.
Na zdjęciu karczochy marynowane z łodygami, podawane z angielskim roastbeef’em.
|
W sprzedaży często spotyka się marynowane same serca
karczochów. Te też nadają się do tego celu, choć tu prezentowane są najlepsze.
Składniki:
marynowane karczochy ze słoika – jak na zdjęciu (je się w całości razem z łodygą!)
Obok marynowanych karczochów alici = solone fileciki sardeli |
alici – solone fileciki sardelowe, widoczne prawej na zdjęciu
wyżej (można zastąpić np. marynowanymi kaparami)
Kapary koniecznie osączyć z zalewy. |
marynowana ostra papryczka (tutaj w otoczeniu śledzi bo innego zdjęcia akurat nie było pod ręką)
Marynowana papryczka czereśniowa nadziewana pastą z tuńczyka |
plastry angielskiego roastbeef'u
plastry małosolnego (marynowanego!) łososia
dobra gatunkowo oliwka z oliwek lub sos vinegrette na
bazie aromatycznego octu
do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
drobno pokrojona
młoda cebulka
gałązki kopru
Na zdjęciu ta sama przystawka z plastrami małosolnego
łososia.
|
UWAGA! Mocno wędzony łosoś raczej się tu nie nadaje,
bo zbyt ostro wypadnie na tle dość delikatnego smaku karczochów.
Podawanie: dowolnie układać na talerzykach deserowych uzupełniając pulchnym białym pieczywem i miękkim (gotowym do smarowania) masłem
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.