No kiedy jak nie teraz kiedy półki sklepowe jeszcze uginają się od nadmiaru pomidorów.
Składniki:
1 - 2 l mocnego bulionu warzywnego (zastosowana ilość zależy od zamierzonej gęstości zupy)
1 - 1,5 kg świeżych pomidorów (we Włoszech za najlepsze do zup i sosów uważa się pomidory o wyraźnie podłużnym kształcie )
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
w razie potrzeby szczypta cukru
czarny pieprz prosto z młynka
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki względnie świeżych listków bazylii
lane kluseczki lub ugotowany ryż, albo dodatkowo bita śmietana kremówka
Zupę z pianką z ubitej śmietanki kremówki powinno się podawać
w głębokich filiżankach.
Kto lubi może posypać drobno pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.
Wykonanie:
1.) Z umytych pomidorów wyciąć twarde trzony i wyrzucić. Resztę pokroić w grubą kostkę.
2.) W odpowiednio dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Gaz lub prąd - stopień 3.
Wrzucić pokrojone pomidory, zamieszać. Zmniejszyć płomień do minimum i pod przykryciem dusić ok. 25 - 30 minut. W każdym razie tak długo aż się rozpadną. Jeszcze na gorąco całość zmiksować blenderem na gładki sos. Przetrzeć przez sito.
3.) Potrzebną ilość zebranego sosu zalać gorącym bulionem warzywnym. Wymieszać. W zależności od planowanej ilości porcji trzeba liczyć po ok. 200 ml zupy na osobę.
W razie potrzeby dosmaczyć odrobiną cukru i czarnym pieprzem prosto z młynka.
4.) Pozostały sos doprowadzić do wrzenia i zawekować w wyparzonych słoikach. Stosować jako bazę smakową do zup i sosów.
5.) Podawanie zupy: podawać bardzo gorącą z wkładką do wyboru - z lanymi kluskami lub ryżem.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.