piątek, 23 października 2020

Zupa krem ze świeżych pomidorów z lanymi kluskami

No kiedy jak nie teraz kiedy półki sklepowe jeszcze uginają się od nadmiaru pomidorów.
 
                           Na zdjęciu zupa bez śmietany za to z lanymi kluseczkami własnej roboty.
 
Składniki:
1 - 2 l mocnego bulionu warzywnego (zastosowana ilość zależy od zamierzonej gęstości zupy)
1 - 1,5 kg świeżych pomidorów (we Włoszech za najlepsze do zup i sosów uważa się pomidory o wyraźnie podłużnym kształcie )
 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
w razie potrzeby szczypta cukru
czarny pieprz prosto z młynka
1 czubata łyżka świeżo posiekanej zielonej pietruszki względnie świeżych listków bazylii
lane kluseczki lub ugotowany ryż, albo dodatkowo bita śmietana kremówka

 
Zupę z pianką z ubitej śmietanki kremówki powinno się podawać 

                                                              w głębokich filiżankach.

Kto lubi może posypać drobno pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.

Wykonanie:
1.) Z umytych pomidorów wyciąć twarde trzony i wyrzucić. Resztę pokroić w grubą kostkę.
 
2.) W odpowiednio dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Gaz lub prąd - stopień 3. 
Wrzucić pokrojone pomidory, zamieszać. Zmniejszyć płomień do minimum i pod przykryciem dusić ok. 25 - 30 minut. W każdym razie tak długo aż się rozpadną. Jeszcze na gorąco całość zmiksować blenderem na gładki sos. Przetrzeć przez sito. 
 
3.) Potrzebną ilość zebranego sosu zalać gorącym bulionem warzywnym. Wymieszać. W zależności od planowanej ilości porcji trzeba liczyć po ok. 200 ml zupy na osobę.
W razie potrzeby dosmaczyć odrobiną cukru i czarnym pieprzem prosto z młynka.

4.) Pozostały sos doprowadzić do wrzenia i zawekować w wyparzonych słoikach. Stosować jako bazę smakową do zup i sosów.

5.) Podawanie zupy: podawać bardzo gorącą z wkładką do wyboru - z lanymi kluskami lub ryżem.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...