sobota, 25 listopada 2017

Drożdżowe pampuchy do barszczu ukraińskiego oraz chlebek do przystawek.

Wygrzebane w starych rodzinnych rękopisach.
O tym, że do barszczu ukraińskiego można podać drożdżowe "pampuchy" pieczone z dodatkiem gęsiego smalcu mało kto dziś pamięta. Obok zastąpienia masła gęsim smalcem szczególnie godne przypomnienia jest dodawanie  do ciasta drożdżowego mąki z pszenicy o nazwie samopsza.*
To są stare zasady, których nawet nie wszystkie babcie pamiętają.

Drożdżowe pampuchy powinno się jeść na świeżo. Na drugi dzień już nie będą tak dobre.
Składniki:
400 mąki pszennej* - typ 700 (+ 50 g do zaczynu)

30 g drożdży 
0,5 płaskiej łyżeczki cukru 
1 szklanka mleka 
125 g smalcu wytopionego z gęsiego tłuszczu 
3 żółtka 
1 łyżeczka soli

Maślana polewa czosnkowa
50 g masła 
1 - 2 ząbki czosnku (w ilości wg indywidualnego upodobania) 
spora szczypta soli
  
Wykonanie: 
zarobić ciasto drożdżowe, wyjątkowo z dodatkiem cukru wg przepisu:
http://barwysmaku.blogspot.co.at/2012/10/ciasta-drozdzowe-zasady.html

1.) Wyrośnięte ciasto podzielić na połowy. Z jednej wykonać 16 kulek wielkości orzecha włoskiego i poukładać na płaskiej blasze na papierze do pieczenia.

Na porcję filiżanki barszczu powinno się liczyć po 2 - 3 sztuki. 

Posmarować białkiem pozostałym po oddzieleniu żółtek i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce aby podrosły.
Piec w 200°C ok. 30 minut. Zasadniczo tak długo aż się pampuchy zezłocą.

2.) Z drugiej połowy uformować chlebek i umieścić go w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach: 255x110x70 mm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 - 45 minut aby ponownie wyrosło. Przed wstawieniem do pieca posmarować roztrzepanym białkiem jw. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec na dolnej szynie przez ok. 30 - 35 minut. 
Grzeje góra + dół.

Polewa czosnkowa z masłem. Czosnek obrać z łupiny i pokroić w możliwie drobną kostkę. Nie siekać. Wymieszać z solą i odstawić na 10 minut aby sól miała szansę się rozpuścić w czosnku.
Masło bardzo mocno podgrzać i do gorącego dodać czosnek z solą. Dobrze wymieszać.

Najlepiej jest zjeść tego samego dnia bo z upływem czasu wypiek szybko wysycha.

Pampuchy - podawanie: 
1.) Na osobnych talerzykach układać po jednej bułeczce (najlepiej prawie prosto z pieca) i podlać z góry łyżeczką gorącego masła z czosnkiem. Podawać razem z filiżanką barszczu ukraińskiego jak oryginalny dodatek. 

Chlebek - zastosowanie:
2.) Świeżo upieczony chlebek podawać do miękkich pasztetów z drobiu lub do delikatnych przystawek.

* - wariant II, który gorąco polecam. 
Kto ma dostęp do sklepów ze zdrową żywnością zamiast czystej mąki pszennej (typ 700) można zastosować 350 g mąki pszennej (+ oczywiście wymienione 50 g do zaczynu) i uzupełniająco 50 g mąki z prapszenicy o nazwie samopsza - surowca o podwyższonej zawartości glutenu.
Pszenica samopsza (po niemiecku - Einkorn) jest to gatunek zboża powszechny przed wieloma wiekami. Obecnie niektóre piekarnie uzupełniająco stosują mąkę z tej odmiany do wypieku razowego chleba.

Tadeusz Gwiaździński

5 komentarzy:

  1. Zapomnij o samopszy, skoro masz unikać glutenu.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Unikam białego pieczywa nie dlatego, że jestem uczulony na gluten. Raczej dlatego, że lepiej się czuję bez.
    Jestem z dania, że powinienem jeść wszystko ale w ograniczonych ilościach.
    Dziękuję za radę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No cudne te pieczone pampuszki, cudne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pampuchy gotowane na parze przygotowywałam dość często, gdy córki mieszkały z nami. Pieczonych nie jadłam, ale przygotuję je wg Twojego dzisiejszego wpisu na święta. Recepturę już zanotowałam w swoim świątecznym przepiśniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis Cię zainteresował.
      Życzę powodzenia :-)

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!   Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmni...