wtorek, 5 grudnia 2017

Boczek długo pieczony w mleku w 120 stopniach.

Kolejna propozycja na świąteczny stół.
Boczek zapiekany w mleku w niskiej temperaturze.
W zasadzie tylko dla osób lubiących gotować i mających sporo wolnego czasu.

Potrawę posypuje się absolutnie świeżo startym chrzanem dopiero w chwili podawania na stół.
Składniki:
ok. 1 kg chudego surowego boczku bez kości
ok. 1 - 1,5 l mleka
1 mała biała cebula
1 spory ząbek czosnku
1 łyżeczka suchych ziaren kolendry
0,5 łyżeczki ziaren jałowca
sól
czarny pieprz prosto z młynka
0,5 laski chrzanu

brytfanna odpowiedniej wielkości z pokrywą


Wykonanie:
boczek wyjąć z lodówki na ok. 2 godziny przed obróbką termiczną. Pociąć wzdłuż na pasy szerokości ok. 3 - 4 cm
Posolić i trzymać pod przykryciem. Na 15 minut przed wstawianiem rozgrzać piekarnik do 120 stopni C i na środkową szynę wstawić pustą formę do pieczenia.
Nasiona kolendry i jałowca mocno podgrzać bez tłuszczu na małej teflonowej patelence.
Cebulę i czosnek obrać z łupin. Mleko dodatkowo posolić (z umiarem) i doprowadzić do wrzenia.
Z pieca wyjąć brytfannę. Ciasno umieścić mięso. Dodać podgrzane przyprawy, cebulę czosnek i liść laurowy. Zalać wrzącym mlekiem i pod przykryciem natychmiast wstawić do piekarnika na ok. 4 godziny.
Środkowa szyna, 120 stopni C, grzeje góra + dół.
Po 3 godzinach formę wyjąć z piekarnika, obrócić kawałki mięsa i widelcem sprawdzić miękkość.
W razie potrzeby powrotnie wstawić do pieca.

Tak przyrządzony boczek będzie dość łagodnie aromatyczny i będzie się rozpadać na kawałki.
Po max. 4 godzinach powinien być gotowy. Wyjąć z formy i pokroić jak na zdjęciu. Po przestudzeniu i tuż przed wydaniem na stół obficie posypać świeżo startym chrzanem.
UWAGA! Gotowy chrzan ze słoika w niczym nie zastąpi aromatu świeżego. Kogo będzie stać na grzanie piekarnika przez 4 godziny, powinien móc się zdobyć na zakup laski świeżego chrzanu.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Znowu kusisz boczkiem! Ja nie mogę jeść tłustego! A tu taki fantastyczny przepis, zupełnie mi nieznany:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że wystawiam Cię na pokuszenie ale poza Polską bloga czytają zwolennicy w 124 krajach świata i niektórym akurat to tłuste bardzo odpowiada.
      Obiecuję poprawę bo idą Święta.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...