środa, 3 stycznia 2018

Aromatyczna zupa pomidorowa.

Obecna zima w Europie bardziej przypomina Wielkanoc niż Boże Narodzenie. Z tej okazji coś z ciepłych krajów. Przepis na dość oryginalną i niecodzienną zupę pomidorową.


Coś dla lubiących niespodzianki. Połowę przewidzianej ilości pomidorów można zastąpić przecierem z moreli.
Składniki:
1 mała marchewka
1 mała cebula
1 płaska łyżka cukru pudru
1 litr przetartych pomidorów
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo startego czosnku
odrobina cynamonu
odrobina sproszkowanego chili
kawałek laski wanilii
1/2 szklanki mango pokrojonego w kostkę  (lub osączonej słodkiej kukurydzy z puszki)
sól
oliwa z oliwek

Wykonanie:
cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać rondel o grubym dnie. Wrzucić pokrojone warzywa i stale mieszając skarmelizować z dodatkiem cukru pudru.
Gdy cukier zacznie karmelizować zalać przetartymi pomidorami.
Doprawić przyprawami jw. Na koniec dodać mango lub kukurydzę.
Na wydaniu podlać strużką oliwy z oliwek.
Tylko raz zagotować i natychmiast podawać.

Tadeusz Gwiaździński

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście, niepospolita zupa. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ręczę, że przepis jest wart wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy są bardzo dobre :) szczególnie, jak tak wieje i jest zimno - zupa natychmiast rozgrzewa i jest dobra dla żołądka.
    Tylko warto skorzystać z sezonowych składników, bo pomidory o tej porze roku? Co to znaczy "litr przetartych pomidorów"? O tej porze roku? Po 10 zł za kilogram? Po co to robić? By zyskac wodnista masę, bez żadnego smaku i koloru? Jak się ma "litr przetartych pomidorów" do ilości puszek pomidorów pelati? ( bo to chyba lepsza opcja? ) Czy bawimy się " w Magdę Gessler" i z wielim wykopem wywalamy z kuchni puszki i mrożonki, bez względu na to czy ma to sens, czy nie? ;) jak chesz- to się baw i przecieraj pomidory ze szklarni w Holandii ( w styczniu innych nie ma, przynajmniej w Polsce), ja jednak bym uzyła pomidorów z puszki! Najlepiej włoskich, ale nawet polskie pomidory w puszce- są "puszkowane" latem. więc juz pomijając cenę - są chyba z tysiąc razy lepsze, niż świeże pomidory, na które nawet nie warto patrzeć o tej porze roku!
    To jedno.
    A drugie - mango, czy kukurydza? ;) Zdecyduj się ;) Bo to dwa różne przepisy. I zupełnie inne. Więc, co chesz zrobić? Tylko zagęścić zupę ( kukurydzą), czy nadać jej inny smak ( mango)? To i to - niszczy kolor ;) A smaki są jakby z dwóch półkul ( bo są :P)
    tak, czy siak - zupa zawsze dobra na zimę :)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...