sobota, 13 stycznia 2018

Placki kartoflane podane po włosku.

Placki kartoflane z rucolą (proporcje na 4 osoby)



Składniki:
4 gotowe usmażone na oleju rzepakowym placki kartoflane
1,5 szklanki przebranych, umytych i odwirowanych listków rucoli
2 jaja ugotowane na twardo
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
sok z cytryny zmiksować z oliwą. Wymieszać z rucolą. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane jaja obrać i podzielić na ćwiartki.

Podawanie:
na talerzach układać po jednym gorącym placku. Pokryć sałatką z rucoli i każdą porcję udekorować dwiema ćwiartkami jaja na twardo. Podawać natychmiast jako postne danie.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...