sobota, 13 stycznia 2018

Placki kartoflane podane po włosku.

Placki kartoflane z rucolą (proporcje na 4 osoby)



Składniki:
4 gotowe usmażone na oleju rzepakowym placki kartoflane
1,5 szklanki przebranych, umytych i odwirowanych listków rucoli
2 jaja ugotowane na twardo
sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
sok z cytryny zmiksować z oliwą. Wymieszać z rucolą. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane jaja obrać i podzielić na ćwiartki.

Podawanie:
na talerzach układać po jednym gorącym placku. Pokryć sałatką z rucoli i każdą porcję udekorować dwiema ćwiartkami jaja na twardo. Podawać natychmiast jako postne danie.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...