środa, 31 stycznia 2018

Kaszanka na zewnętrznych liściach kapusty włoskiej.

Wszyscy wiemy, że ciemnozielone zewnętrzne liście włoskiej kapusty są twarde i niezbyt zachęcające w smaku. Czasem jednak kiedy w domu jest przed pierwszym nie za bardzo wypada grymasić. Dziś odważyłem się spróbować zrobić coś z tego pogardzanego surowca.

Nawet na talerzu danie nie prezentuje się kusząco ale ręczę, że da się zjeść i jest wystarczająco sycące. Komu będzie mało może dopchać pieczywem lub ziemniakami.
Składniki:
ciemnozielone i grube zewnętrzna liście włoskiej kapusty
olej rzepakowy
1 szklanka rosołu drobiowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
 1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mączki kartoflanej
sól
czarny pieprz prosto z młynka
polska kaszanka z rodzaju nie mocno doprawianych

Wykonanie:
dokładnie umyte pod bieżącą zimną wodą zewnętrzne liście kapusty włoskiej odwirować z nadmiaru wody. Wyciąć i wyrzucić twarde środkowe trzony. Poprzecinać wzdłuż na 4 części i kolejno poprzeczne pociąć jak makaron wstążki. W głębokim rondlu o grubym dnie z dodatkiem cukru pudru przesmażyć przecier pomidorowy. Kolejno dodać rozdrobnioną kapustę
UWAGA! Ten zabieg znacznie podniesie walory smakowe potrawy!
 Często mieszając przesmażyć na oleju rzepakowym.
W szklance zimnego rosołu wymieszać mączkę kartoflaną i stale mieszając wlewać do gotującej się kapusty. Przykryć pozostawiając mała szczelinę i gotować tak długo aż kapusta zmięknie. To może potrwać dobrą godzinę. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kto ma może kapustę doprawić łyżeczką sproszkowanych suszonych prawdziwków.
Na osobnej patelni podsmażyć kaszankę pokrojoną w grube plastry.
Podawać natychmiast prosto z patelni.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Lubię od czasu do czasu zjeść dobrze "zrobioną" kaszankę.Zwykle jest to kaszanka pieczona na grillu lub podsmażana z cebulką i przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam robioną z kaszą gryczaną. Niestety ostatnio jest o taką bardzo trudno.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Nadziewane roladki ze schabu.

Danie pasujące na obiad lub na kolację. Jak komu wypadnie. Składniki : 6 - 8 dużych kotletów ze schabu o grubości 1 cm   Mięso nie...