niedziela, 23 grudnia 2018

Łosoś w galarecie z warzywami.

Jeżeli jeszcze nie masz konceptu co podać na przystawkę na wykwintny stół albo jako lekkie danko po świątecznych obfitościach, podaj parzonego łososia w jarzynach.
Jutro sklepy jeszcze będą otwarte.
Przepis na 4 duże albo 6 małych porcji.

Lekkie danko na drugi dzień po przejedzeniu!
Składniki:
500 g filetu z surowego łososia ze skórą
700 ml mocnego bulionu warzywnego
8 płatów żelatyny (7 x 12 cm) lub 2,5 czubatej łyżeczki granulatu
2 marchewki średniej wielkości
kawałek selera korzennego
1 łodyga selera naciowego
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
gałązki kopru do dekoracji na wydaniu

Wykonanie:
płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Z granulatem postąpic wg instrukcji na opakowaniu.
Skórę łososia oczyścić z łusek. Wytrzeć do sucha.
Posolić, doprawić pieprzem prosto z młynka i odstawić na 15 minut. Pokroić na porcje.
Warzywa obrać i pokroić w cienką słomkę o długości ok. 5 cm
Wrzucić na kilka minut do gorącego czystego bulionu. Po 3 - 4 minutach wyjąć łyżką cedzakową i w miejsce warzyw dodać kawałki łososia. Płyn ma je całowicie przykrywać. Parzyć poniżej granicy wrzenia przez 8 minut. Ostrożnie wyjąć i odstawić na bok.

Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w ciepłym bulionie.

Część warzyw rozprowadzić na dnie formy, w której będzie zastygać galareta. Na tym poukładać kawałki ryby. Na nich resztę warzyw. Powoli zalać bulionem z żelatyną.
Odstawić na noc do chłodnego pomieszczenia aby galareta powoli zastygła.

Podawać udekorowane gałązkami kopru i kto lubi skropione sokiem z cytryny.
Z życzeniami powodzenia i Wesołych Świąt:

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Wszystkiego najlepszego, Tadeuszu, udanych Świąt i spełnienia marzeń w Nowym Roku Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i wzajemnie życzę wszystkiego co najlepsze. Oby ten Nowy Rok był lepszy. :-)

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...