piątek, 27 września 2019

Świeże prawdziwki z nektaryną z patelni.


Prawdziwki z nektaryną. Brzmi kuriozalnie ale smakuje kolosalnie!

Danie optycznie atrakcyjne, a smakowo rewelacyjne.
Jak się można przekonać, kulinaria nie znają granic. Każdego dnia albo ktoś wykreuje coś nowego, albo w podróży po innych krajach olśniewa nas jakaś tam od dawna znana potrawa, której do tej pory nigdy się nie jadło.
Dziś powiew krajów południa Europy, a lepiej powiedziawszy ze strony Piemontu
Przedstawiam Wam kolejny smakowity przykład tamtejszej wiejskiej kuchni. Prawdziwki a lepiej powiedziawszy – same nogi prawdziwków, podsmażane z nektaryną.
(lub brzoskwinią, jak kto woli).
Czasem właśnie powstaje dylemat – co zrobić z nóżkami prawdziwków.
Oto wielokrotnie sprawdzone, proste, acz wykwintne danko.

Składniki:
1 szklanka nóżek prawdziwków, poprzecznie pokrojonych w cienkie plastry
(kto ma w nadmiarze, bierze oczywiście do dania same kapelusze! Wtedy powstanie iście królewska przystawka)
½ owocu sporej słodkiej nektaryny, pokrojonego w poprzeczne pół plastry
czarny pieprz prosto z młynka
gruba sól morska (lub kamienna) roztarta ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką
sklarowane masło do smażenia
posiekana zielona pietruszka i koper do smaku i do dekoracji

Wykonanie:
na dobrze rozgrzanej patelni, rozpuścić sklarowane masło.
Wrzucić na to pokrojone grzyby i smażyć często mieszając.

Za żadne skarby świata nie wolno smażyć dłużej niż trzy + dwie minuty. Przypomnę, że zdrowe i świeże prawdziwki można jeść na surowo.
Po ok. 3 minutach doprawić solą roztartą z siekaną zieloną pietruszką i czarnym pieprzem.
Nadal mieszać. Po kolejnych 2 minutach, na grzybach poukładać dookoła pół plastry nektaryny. 

Zaiste to niecodzienne połączenie rzekomo obcych sobie składników daje bombowy efekt!
Po 1 minucie wszystko razem krótko zamieszać i natychmiast podawać, szybko dekorując siekaną zieleniną.

Może dla niektórych z was będzie to szokujące połączenie ale ręcz, że podczas jedzenia zaskoczenie i zachwyt prześcigają się nawzajem.

Smacznego i odwagi życzy

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

  1. Nie wypada się chwalić ale smakują jeszcze lepiej niż wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Królik z pikantną kiełbasą salsiccia lub chorizio

Królik wg kuchni śródziemnomorskiej.   Królik tak jak się go robi na wsi nad Morzem Śródziemnym. Czyli niezwykle prosto Składniki : 1 sprawi...