wtorek, 1 października 2019

Deserowe naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej.

Nadszedł czas zwiększonego zapotrzebowania na witaminy. Dzisiaj wyjątkowe połączenie ostatnich w tym roku czarnych jagód z węgierkami.

Teraz jesienią faktycznie jest trudno o czarne jagody. W końcu bez trudu można je zastąpić innymi owocami pokrojonymi w kostkę.
Składniki:
Naleśniki:*
2 czubate łyżki mąki pszennej (np. poznańskiej)
1 czubata łyżka mąki gryczanej
0,5 łyżeczki miałkiej soli
3 jaja klasy "M" (56 - 60 g)
3 szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego, względnie słonecznikowego - do ciasta

Nadzienie:
0,5 szklanki Mascarpone (w zastępstwie Mascarino**)
0,5 szklanki włoskiego serka Ricotta
2 - 3 łyżki neutralnego tłustego gęstego jogurtu
2 - 3 łyżki cukru kokosowego - nie mylić z cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego - nie mylić z wanilinowym!
0,5 szklanki czarnych jagód lub innych owoców pokrojonych w kostkę

Dodatki:
250 g dojrzałych śliwek węgierek
cukier do smaku
1 - 2 goździki
1 łyżka brązowego rumu (36%)

Wykonanie:
Naleśniki:
ciasto na naleśniki należy przygotować na minimum 3 godziny przed smażeniem. Smażyć cienko nalewając ciasta, na odpowiednio rozgrzanej teflonowej patelni, symbolicznie smarowanej olejem roślinnym.
Nadzienie:
oba serki + jogurt+ oba cukry wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Kolejno połączyć z owocami.
Tak powstała masą grubo smarować połówki naleśników. Na wydaniu złożyć w całość.
Dodatki:
śliwki umyć i osuszyć. Pozbawić pestek. Smażyć w teflonowym rondelku z dodatkiem cukru, goździków i soku z cytryny. Smażyć tak długo aż owoce zaczną się rozpadać.
Podawać na gorąco jako uzupełnienie do naleśników.

* - naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej - UWAGA! Do smażenia takich naleśników potrzebne jest jakie takie doświadczenie w kuchni. Bywa, że ze względu na zmniejszoną ilość glutenu rwą się na patelni podczas przewracania na drugą stronę. Dlatego osoby początkujące w praktyce kuchennej powinny zrezygnować z dodatku mąki gryczanej i zastosować czysto mąkę pszenną.

** - Mascarino - prawie to samo co Mascarpone tylko o obniżonej zawartości tłuszczu.

Tadeusz Gwiaździński

1 komentarz:

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...