wtorek, 10 grudnia 2019

Sałatka z resztek upieczonej lub usmażonej ryby

Na niedzielną kolację była pieczona ryba labrakas (lub wilczy okoń morski jak kto woli). Sztuka była ogromna i pieczona w całości. Zostało sporo białego czystego mięsa bez ości, które trzeba było jakoś zagospodarować. Więc postanowiłem podać to na zimno w formie sałatki z majonezem.


Składniki:
100 - 200 g usmażonej względnie upieczonej ryby morskiej; sam czysty filet bez skóry i ości
3 - 4 łyżki majonezu, wg zapotrzebowania
1 - 2 jaja ugotowane na twardo
0,5 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki (nie obowiązkowo)
1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego  z cytryny
czarny pieprz prosto z młynka
sól

Wykonanie:
1.) Na godzinę przed przyrządzaniem rybę wyjąć z lodówki. Pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić jaja.

2.) Otrzymaną masę wymieszać. Dodać majonez i doprawić wg indywidualnego smaku. Na koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie świeżo posiekaną zielona pietruszkę.

3.) Pod przykryciem odstawić na 0,5 godziny.
Podawać jako przekąskę ze świeżym pulchnym białym pieczywem.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Fajny przepis, prosty. U mnie, niestety, nie ma szans. Każdą rybę zjadamy co do okruszka, nie ma możliwości, żeby choć kawałek został na następny dzień. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest podobnie. Tym razem skutkiem ciężkiego przeziębienia nie dopisali zaproszeni goście.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...