Wszyscy znamy suszone śliwki albo świeże figi zapiekane w plastrach bekonu. Takie małe przegryzki na początek przyjęcia. Dzisiaj nieco inaczej. Świeże gruszki smażone w plastrach boczku na przystawkę.
Składniki:
3 słodkie gruszki, najlepiej gatunku Williams. Owoce nie mogą być twarde.
12 plastrów pieczonego lub peklowanego boczku
12 plastrów z ugotowanych i cienko ukrojonych czerwonych buraków
zielona pietruszka
oliwa z oliwek
1 łyżka czerwonego octu balsamico
sól
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Gruszki umyć i wytrzeć. Obrać ze skóry i podzielić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę zawinąć w plaster boczku. Smażyć ze wszystkich stron w niewielkiej ilości oliwy
2.) Plastry buraków wymieszać z octem i odstawić na 10 minut.
3.) Tak przygotowane buraki po trzy plastry centralnie układać w wachlarzyk na deserowych talerzykach.
4.) Podawanie: usmażone gruszki prosto z patelni kłaść po środku i na wydaniu posypać świeżo posiekaną zieloną pietruszką. Wg uznania doprawić solą i pieprzem.
Tadeusz Gwiaździński
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.