Wg informacji z niemieckiego kanału ZDF pod względem profilu produkcji najbardziej szkodzą przyrodzie:
Czekolada - na piątym miejscu, bo od plantacji począwszy do produkcji potrzeba ogromnych ilości wody.
Sery żółte - na czwartym (z podobnych powodów jak masło)
Frytki ziemniaczane - na trzecim, bo w celu osiągnięcia końcowego efektu marnuje się masę energii.
Mięso wołowe - na drugim, bo hodowla bydła emituje do atmosfery potężne ilości metanu.
Masło - na pierwszym!!! A to dlatego, że do wyprodukowania 1 kg potrzeba 10 litrów mleka!
W życiu bym nie przypuszczał, że to właśnie masło tak obciążą środowisko.
Mega ważny wpis!
OdpowiedzUsuńŻyjąc dniem codziennym takich niuansów nie dostrzegasz. Dopiero ktoś inny potrafi nam zwrócić uwagę na tak istotne prawdy. Tak w tym przypadku było i ze mną.
Usuń