piątek, 26 sierpnia 2022

Co z naszego "chleba powszedniego" najbardziej szkodzi środowisku?

Wg informacji z niemieckiego kanału ZDF pod względem profilu produkcji najbardziej szkodzą przyrodzie:

Czekolada - na piątym miejscu, bo od plantacji począwszy do produkcji potrzeba ogromnych ilości wody.

Sery żółte - na czwartym (z podobnych powodów jak masło)

Frytki ziemniaczane - na trzecim, bo w celu osiągnięcia końcowego efektu marnuje się masę energii.

Mięso wołowe - na drugim, bo hodowla bydła emituje do atmosfery potężne ilości metanu.

Masło - na pierwszym!!! A to dlatego, że do wyprodukowania 1 kg potrzeba 10 litrów mleka!

W życiu bym nie przypuszczał, że to właśnie masło tak obciążą środowisko.

 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Żyjąc dniem codziennym takich niuansów nie dostrzegasz. Dopiero ktoś inny potrafi nam zwrócić uwagę na tak istotne prawdy. Tak w tym przypadku było i ze mną.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...