Krótka przerwa od przerwy wakacyjnej ale dlatego, że to danie jest tak doskonałe, że musiałem je opublikować.
Jako "antipasti"** ciabata podlana szlachetną oliwą, obłożona filecikiem sardeli i pomidora |
Filet z turbota w panierce z mąki wymieszanej z kurkumą i białym sezamem |
Podany z podsmażonymi plastrami cukinii i oberżyny |
Uzupełniony podaną osobno sałatką z: melona, świeżego ogórka, arbuza, rzodkiewki, gruszki i zielonej pietruszki |
Takimi obiadami w te upały raczy mnie pomysłowa małżonka.
* - turbot - gatunek ryby flądro kształtnej o bardzo smacznym i wysoko cenionym mięsie
** - antipasti - we włoskiej kuchni przekąski podawane przed zakąską
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.