Wybrane gatunki ryb powinny być zdecydowanie różne. Tak żeby łatwo je można było rozpoznać na talerzu |
1 tuszka dennej ryby o nazwie lotte (diabeł morski lub inaczej żabnica; po włosku: coda di rospo)
"Lotte" na lodzie w rybnym sklepie. Spoiste smaczne białe mięso i żadnych ości |
1 tuszka rekina śródziemnomorskiego sprzedawanego pod nazwą palombo*
Tuszka tej ryby pozbawiona skóry do złudzenia przypomina węgorza |
3
łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka czerwonej mielonej papryki
1 płaska łyżka soli morskiej
czarny pieprz prosto z młynka
Sól, mąka i czerwona
mielona papryka, to są najlepsze składniki panierki do smażenie ryb morskich
oliwa
do smażenia
Wykonanie:
1.) Lotte - na wstępie obowiązkowo należy w całości odciąć wszystkie
śluzowate błony. Choć przy tym odchodzi nieco cennego mięsa, nie należy tego
żałować, inaczej zepsuje się cały smak ryby! Pokroić na kawałki o grubości 2 -
3 cm.
Rekina pokroić w
dzwonka. Także o grubości ok. 2 - 3 cm
2.) Mąkę, sól i czerwoną paprykę dokładnie wymieszać ze sobą.
Pokrojone kawałki obu ryb dokładnie obtoczyć w przygotowanej mące.
Taka panierka
ma może bardziej hiszpański akcent niż włoski, ale to nie szkodzi. W tym
przypadku w połączeniu z rybami o spoistym mięsie daje ciekawy efekt. Po
opanierowaniu kawałki ryby powinny poleżeć z 10 minut. ALE NIE DŁUŻEJ! W tym
czasie sól wyciągnie z tkanek nieco wody, przez co podczas smażeniu powstanie
pyszna chrupka skórka.
Opanierowane kawałki
ryby, przed smażeniem powinny poleżeć dobre 10 minut, aby sól miała czas
wykonać swoją pracę. Tzn. wchłonąć nieco wody pobranej z mięsa ryby |
3.)
Smażenie powinno się zacząć od ryby lotte, bo ta ma nieco bardziej ścisłe mięso. Po kilku minutach dołożyć kawałki rekina |
Smażyć na niezbyt ostrym ogniu. Po ok. 5 minutach przewrócić na druga stronę i smażyć dalsze 5 minut. Dopiero pod koniec, doprawić czarnym pieprzem prosto z młynka.
Smażyć w raczej małej
ilości tłuszczu, inaczej ewentualny jego nadmiar zostanie wchłonięty przez
potrawę. Wówczas ryba będzie smakować "ciapowato" |
Do tego lampka dobrze schłodzonego białego włoskiego wina. Czyż może być |
W Polsce wybór rekinów z Morza Śródziemnego jest mało dostępny. We Włoszech niektóre
gatunki są sprzedawane pod wspólną nazwą palombi. Są to małe
egzemplarze różnych gatunków rekinów, oferowane bez skóry, gotowe do smażenia
lub gotowania:
- szary rekin gładki (Grauer Glatthai - Mustelus mustelus)
- inny rekin gładki (Schwarzpunkt Glatthai - Mustelus punctulatus)
- rekin "kolczasty" (Dornhai - Squalus acanthias)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.