czwartek, 9 marca 2023

Pstrąg z jarzynami w galarecie

Ryba w galarecie jako mała przekąska do podawania na początek jakiegoś uroczystego obiadu lub kolacji.
 
Młode pędy rzodkiewki w roli dekoracji
 
Składniki:
2 filety z pstrąga po ca 150 g, bez skóry i ości
0,5 - 0,6 l warzywnego (kto ma - rybnego) rosołku
1 średniej wielkości czerwona marchewka
1 średniej wielkości żółta marchewka
1 korzeń pietruszki wielkości jw.
1 łyżka mieszanego kolorowego pieprzu
żelatyna w ilości potrzebnej do proporcji płynu
sól

Wykonanie:
1.) Na dobre 15 minut przed przyrządzaniem filety rybne wyjąć z lodówki. Posolić i odstawić na 10 minut. Obrane jarzyny pokroić w zapałkę.

2.) Dobrze doprawiony rosołek doprowadzić do wrzenia. Dodać ziarna pieprzu i wrzucić rozdrobnione korzenie jarzyn. Natychmiast zmniejszyć płomień i powoli gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Z powstałego wywaru odlać 1 - 2 szklani i w jeszcze dobrze ciepłym rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę.

3.) Filety rybne pokroić poprzecznie na porcje o szerokości ok. 3 cm. Pozostały rosołek zagotować ponownie, zmniejszyć ogień do minimum i  na gorący wrzucić
pokrojoną rybę. Parzyć bez przykrycia ok. 5 - 6 minut. NIE GOTOWAĆ! Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakową na wsiąkliwy papier kuchenny.
Ostudzony wywar wymieszać z drugą częścią, w której została rozpuszczona żelatyna. Dobrze wymieszać.

4.) Podawanie: kawałki filetów ułożyć na płaskim półmisku i zalać wywarem wymieszanym z żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
 
Im więcej żelatyny tym bardziej zwarta będzie galareta. Np. jeśli ma długo czekać na podanie do stołu

 Podawać jako antipasti, czyli czekadełko, czyli maleńką przekąskę przed zupą lub przystawką.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...