czwartek, 4 maja 2023

Bajcowany* pstrąg lub łosoś

* - bajcowany - albo inaczej mówiąc "małosolny" - znaczy w omawianym przypadku jest to surowa i absolutnie świeża ryba, marynowana na sucho w mieszance soli, cukru i ewentualnie dowolnych przypraw; delikatnym smakiem zdecydowanie pozytywnie różni się od ryb wędzonych.

 
Akurat mamy szczyt sezonu na szparagi więc czemu nie podać w ten sposób
 
Bajcowanie surowej ryby - metoda klasyczna

Składniki:
filety z absolutnie świeżego pstrąga bez ości ale ze skórą - mniej więcej 500 g łącznie
1,5 łyżki grubej soli morskiej lub szarej kamiennej, w każdym razie nie miałkiej
0,5 łyżki cukru
0,5 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy, wg indywidualnego gustu
4 ziarna jałowca, wg indywidualnego uznania
nieco świeżo startej skórki z cytryny
1 pęczek świeżego zielonego kopru
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:
1.) Filety ryby umyć z resztek śluzu po stronie skóry. Wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Usunąć ości. Ułożyć na płaskim półmisku skórą do dołu.
Sól, cukier, gorczycę i ziarna jałowca utrzeć w moździerzu z dodatkiem skórki cytrynowej. Połowę kopru posiekać dość drobno. Na filetach rybnych rozprowadzić uzyskaną przyprawę wymieszaną z koprem. Ułożyć na płaskim półmisku. Szczelnie pokryć folią spożywczą i obciążyć kładąc ciężki przedmiot na dobranej formatem desce do krojenia.

2.) Wstawić do lodówki na 1 – 3 dni. Im grubszy filet tym dłużej trwa proces bajcowania.

3.) Po wyjęciu z lodówki zeskrobać sól i krótko spłukać pod bieżącą wodą. Wytrzeć do sucha. Po stronie mięsa posmarować oliwą. Drugą połowę kopru posiekać i równomiernie rozprowadzić na filecie ryby.
 
4.) Podawanie: po skosie kroić możliwie cienkie plastry odcinając przy skórze i dachówkowo układać na talerzu.
 
Bajcowany łosoś z sałatką z cukrowego melona

Bajcowany saibling** podany z kawiorem z gorczycy cytrynowym majonezem

** saibling - szlachetna odmiana pstrąga, podstawową cechą rozpoznawczą są  białe ości obu płetw piersiowych, zaraz na przedniej krawędzi; występuje głównie w lodowato zimnych potokach i rzekach alpejskich;  prawidłowa polska nazwa to pstrąg źródlany; nie mylić z pstrągiem potokowym, którego poznaje się po czerwonych plamkach na skórze po obu stronach tułowia
 
Pstrąg lub łosoś bajcowany na szybko

Składniki:
filety surowej i absolutnie świeżej ryby bez ości  - 600 g łącznie
1 spory pęczek świeżego kopru
50 g grubej soli niejodowanej
30 g cukru
1 łyżki oliwy z oliwek
wg indywidualnego gustu nieco wiórek świeżo zestruganych z laski chrzanu

Wykonanie:
1.) Filety ryby umyć z resztek śluzu po stronie skóry. Wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Usunąć ości. Ułożyć na płaskim półmisku skórą do dołu.

2.) Sól wymieszać z cukrem. Połowę  kopru posiekać dość drobno i dodać do soli wymieszanej z cukrem. Powstałą mieszankę równomiernie rozprowadzić na powierzchni ryby. Pokryć folią spożywczą. W ten sposób temperaturze pokojowej marynować przez 0,5 godziny.

3.) Usunąć folię, zeskrobać sól i krótko opłukać po bieżącą wodą. Ponownie wytrzeć do sucha jw. Drugą połowę kopru drobno posiekać. Równomiernie rozprowadzić na powierzchni ryby po stronie mięsa. Zabezpieczyć folią i marynować przez dalsze 0,5 godziny jw.

4.) Podawanie: kroić po skosie w możliwie cienkie plastry odcinając przy skórze. Podawać jako przystawkę układając dachówkowo na talerzu.
Kto lubi może na wydaniu posypać świeżo zestruganym chrzanem.

Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...