W zdrowej kuchni morska ryba jest zawsze godna polecenia |
400 - 500 g filetów ze skorpeny (w zastępstwie morszczuka - szczupaka morskiego)
Uwaga na kolce płetwy grzbietowej. Można niechcący nieźle się pokaleczyć |
2 - 3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka miałkiej soli
czarny pieprz prosto z młynka
olej do smażenia
1 - 2 łyżki masła do smażenia
Wykonanie:
1.) Mąkę dokładnie wymieszać z papryką i z solą. Filety rybne pozbawić ości.
UWAGA! Skorpena może mieć ich dość sporo.
Obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie sól wyciągnie z mięsa ryby nieco wilgoci przez co podczas smażenia taka panierka stanie się apetycznie chrupka.
2.) Smażyć na gorącej mieszance oliwy z masłem.
3.) Podawanie: np. z mizerią z górków ze śmietaną i białą cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.