czwartek, 27 kwietnia 2023

Skorpena z patelni

Skorpena często bywa do nabycia w dobrze zaopatrzonych sklepach (np. Makro).
 
W zdrowej kuchni morska ryba jest zawsze godna polecenia

        Składniki:

400 - 500 g filetów ze skorpeny (w zastępstwie morszczuka - szczupaka morskiego)

 

Uwaga na kolce płetwy grzbietowej. Można niechcący nieźle się pokaleczyć
 

2 - 3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka miałkiej soli

czarny pieprz prosto z młynka

olej do smażenia

1 - 2 łyżki masła do smażenia

 

Wykonanie:

1.) Mąkę dokładnie wymieszać z papryką i z solą. Filety rybne pozbawić ości. 

UWAGA! Skorpena może mieć ich dość sporo.

Obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie sól wyciągnie z mięsa ryby nieco wilgoci przez co podczas smażenia taka panierka stanie się apetycznie chrupka.

 

2.) Smażyć na gorącej mieszance oliwy z masłem. 

 

3.) Podawanie:  np. z mizerią z górków ze śmietaną i białą cebulą.


Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...