czwartek, 27 kwietnia 2023

Skorpena z patelni

Skorpena często bywa do nabycia w dobrze zaopatrzonych sklepach (np. Makro).
 
W zdrowej kuchni morska ryba jest zawsze godna polecenia

        Składniki:

400 - 500 g filetów ze skorpeny (w zastępstwie morszczuka - szczupaka morskiego)

 

Uwaga na kolce płetwy grzbietowej. Można niechcący nieźle się pokaleczyć
 

2 - 3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka miałkiej soli

czarny pieprz prosto z młynka

olej do smażenia

1 - 2 łyżki masła do smażenia

 

Wykonanie:

1.) Mąkę dokładnie wymieszać z papryką i z solą. Filety rybne pozbawić ości. 

UWAGA! Skorpena może mieć ich dość sporo.

Obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie sól wyciągnie z mięsa ryby nieco wilgoci przez co podczas smażenia taka panierka stanie się apetycznie chrupka.

 

2.) Smażyć na gorącej mieszance oliwy z masłem. 

 

3.) Podawanie:  np. z mizerią z górków ze śmietaną i białą cebulą.


Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...