czwartek, 18 maja 2023

Mrożone krewetki z egzotyczną sałatką

Mrożone krewetki z egzotyczną sałatką.
Poniżej sposób na smakowite przygotowanie przystawki z mrożonych krewetek.
 

Składniki:
mrożone krewetki, licząc po 1 garści na osobę
1 - 2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
0,5 lub 1 cały owoc avocado
0,5 dojrzałego owocu mango
czerwona słodka świeża papryka
sok z cytryny
sos vnegrette wg indywidualnego smaku
sól
czarny pieprz prosto z młynka 

Wykonanie:                                                                                                                                                 1.) Wyjąć krewetki z zamrażalnika*. Umieścić w otwartym pojemniku odpowiedniej wielkości i wstawić na noc na parter lodówki o temperaturze 4 stopnie.

 
Nie wolno przesadzać z czasem rozmrażania, bo danie straci cały urok smakowy
 
Rozmrożone osączyć na sicie i lekko wytrzeć papierem kuchennym. Na kilka minut przed smażeniem lekko posolić.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać zmiażdżony czosnek. Krewetki smażyć krótko obustronnie. Maksymalnie po nie całe 2 minuty z każdej. Natychmiast zdejmować z patelni i dopiero wtedy lekko doprawić pieprzem prosto z młynka 

2.) Avocado, mango i paprykę na wstępie pokroić w kostkę wielkości małej fasoli. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać.

3.) Podawanie: całość uzupełnić tzw. ptasią sałatą i podawać jak na zdjęciu jako wykwintną przystawkę.
 
* - nigdy nie rozmrażać przez zalanie wodą a tym bardziej bez wyjmowania z opakowania.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Małe danka. Kanapki, sałatki, itp.

Sałatka z wędzonego pstrąga i dużej czerwonej fasoli, albo wędzony pstrąg na paście z tuńczyka i fasoli. Szybka i łatwa sałatka. Wszystkie s...