Udka nadziewane pod skórę gotowaną szynką lub solonym boczkiem.
Podaję gościom z białym bakłażanem w sosie pomidorowym i smażonymi ziemniakami. |
Składniki:
udka kurczaka licząc po minimum 1 na osobę
gotowana szynka w plastrach (w ew. zastępstwie włoska parmeńska lub chuda pancetta*)
włoska solona słonina lardo w cienkich plastrach
kieliszek białego wytrawnego wina (nie może być kwaśne)
sól (w rozważnej ilości bo słonina lub boczek są bardzo słone)
czarny pieprz prosto z młynka
Wykonanie:
1.) Z udek ściągnąć skórę, uważając aby jej nie uszkodzić!
2.) Przygotować ukrojoną gotowaną szynkę.
3.) Złożyć plaster szynki na szerokość mięsa bez skóry.
4.) Ciasno owinąć gołe mięso i naciągnąć skórę do dawnej pozycji.
5.) Owinąć dwoma plastrami cienko ukrojonej solonej słoniny Lardo.
6.) Przesmażyć na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do małego głębokiego rondelka.
7.) Pozostały na patelni tłuszcz zalać kieliszkiem białego wytrawnego wina i po zagotowaniu, zalać tym mięso w garnku. Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu z 15 - 20 minut.
* - do tej potrawy nie nadają się wędzone szynki lub boczki
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.