piątek, 29 marca 2024

Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?

Jutro przepis na świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach!
 
Absolutnie naturalne kolory jaj zniesionych przez udomowione kury

Barwa skorupiki zniesionego przez kurę jaja nie ma najmniejszego wpływu na smak i wartość jego zawartości. Natomiast rodzaj karmy jaką otrzymują kury decyduje ale jedynie o zabarwieniu ale samego żółtka. Im więcej zawiera ona karotyny tym bardziej "żółtko" będzie czerwone. Także kolor upierzenia nie ma żadnego wpływu.
Kolor skorupki całkowicie zależy od gatunku ptaka.
 
Jakie jaja będzie znosić kura poznaje się po kolorze plamki, która znajduje się z tyłu ok.  1 - 1,5 cm za okiem ptaka.
 

Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć czas gotowania jaj na twardo wynosi maksymalnie 8 minut. Jeżeli dłużej, powłoka żółtka przybierze ciemno zielony kolor.
 
Na wielkanocny stół od zawsze podaję jaja barwione przez gotowanie z solidną porcją łupin z cebuli. Jeszcze prawie gorące smaruję skórką ze słoniny. Uzyskują wówczas świąteczny połysk
 
I jeszcze jedna ważna wiadomość. Ugotowanych jaj nie powinno się zbyt długo trzymać poza lodówką. W temperaturze pokojowej surowe powinny wytrzymać do 2 tygodni. Znaczy tak długo jak skorupka jest szczelna zachowują wewnętrzną odporność antybakteryjną.
 
I z tą myślą życzę wszystkim udanego jajka.
 

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...