czwartek, 14 marca 2024

Syrop klonowy. Doskonałe zastępstwo w miejsce miodu lub cukru

Syrop klonowy jest często stosowany w zastępstwie miodu albo cukru.*
Jego sława poszła w świat razem z naleśnikami podawanymi w USA na śniadanie.

Niestety w moim sklepie był tylko ten ciemny

                                                                                                                                                                         Z 40 litrów „soku klonowego” można uzyskać zaledwie 1 litr syropu – ahornsirup.**
Gotowy produkt miewa różne odcienie kolorystyczne. Od złotego po ciemny brąz. Zależy to od pory zbioru. Im później – tym ciemniejszą ma barwę. Za bardziej zdrowy dla naszych żołądków uważa się ten jasny.
Kierując się chęcią wprowadzenia klasyfikacji, za normę przyjęto „zdolność”
do przepuszczania światła:
A – (light) – jasny, uznany za najlepszy
B – (medium) – plasuje się zaraz po A
C – (amber) – „bursztynowy”
D – (dark) – ciemny – sklasyfikowany najniżej, jednak często błędnie uważany za najlepszy.

Ahornsirup średnio zawiera średnio 67% cukru i wiele związków mineralnych. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkich vinegrette i przeróżnych innych sosów. W czystej postaci doskonale pasuje do sałatek owocowych

Jest jeszcze jeden. Najlepszy z najlepszych i zastrzeżony jest tylko dla Kanadyjczyków. Określany jest klasą AA – i zasadniczo można go kupić tylko w Kanadzie.

* - miód czy cukier - zanim wyprodukowano pierwszy cukier jedynym źródłem słodyczy znanym człowiekowi był miód; nie znano innego słowa aby nazwać słodycz; Aleksander Wielki w  listach ze swoich dalekich zwycięskich wojaży zdziwiony pisał - że: tutejsza ludność potrafi z trawy wyprodukować miód bez pomocy pszczół: mowa oczywiście o trzcinie cukrowej

** -  ahornsirup – ahorn po angielsku znaczy klon

 Wg książki autora "O Kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce"
wydawnictwo Nowik Opole 2008 (nakład wyczerpany – pozostaje wysyłkowa sprzedaż internetowa)

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...