Syrop klonowy jest często stosowany w zastępstwie miodu albo cukru.*
Jego sława poszła w świat razem z naleśnikami podawanymi w USA na śniadanie.
Niestety w moim sklepie był tylko ten ciemny |
Z 40 litrów „soku klonowego” można uzyskać zaledwie 1 litr syropu – ahornsirup.**
Gotowy produkt miewa różne odcienie kolorystyczne. Od złotego po ciemny brąz. Zależy to od pory zbioru. Im później – tym ciemniejszą ma barwę. Za bardziej zdrowy dla naszych żołądków uważa się ten jasny.
Kierując się chęcią wprowadzenia klasyfikacji, za normę przyjęto „zdolność”
do przepuszczania światła:
A – (light) – jasny, uznany za najlepszy
B – (medium) – plasuje się zaraz po A
C – (amber) – „bursztynowy”
D – (dark) – ciemny – sklasyfikowany najniżej, jednak często błędnie uważany za najlepszy.
Ahornsirup średnio zawiera średnio 67% cukru i wiele związków mineralnych. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkich vinegrette i przeróżnych innych sosów. W czystej postaci doskonale pasuje do sałatek owocowych
Jest jeszcze jeden. Najlepszy z najlepszych i zastrzeżony jest tylko dla Kanadyjczyków. Określany jest klasą AA – i zasadniczo można go kupić tylko w Kanadzie.
* - miód czy cukier - zanim wyprodukowano pierwszy cukier jedynym źródłem słodyczy znanym człowiekowi był miód; nie znano innego słowa aby nazwać słodycz; Aleksander Wielki w listach ze swoich dalekich zwycięskich wojaży zdziwiony pisał - że: tutejsza ludność potrafi z trawy wyprodukować miód bez pomocy pszczół: mowa oczywiście o trzcinie cukrowej
** - ahornsirup – ahorn po angielsku znaczy klon
Wg książki autora "O Kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce"
wydawnictwo Nowik Opole 2008 (nakład wyczerpany – pozostaje wysyłkowa sprzedaż internetowa)
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.