![]() |
Jest tak drogi bo zastosowanie znajdują tylko te czerwone pręciki |
Wszyscy wiemy, że szafran jest najdroższą przyprawą świata znaną człowiekowi.
Nie chcę się tu cytować powszechnie znanych metod ale ponieważ ostatnio miałem okazję zapoznać się z kuriozalnym sposobem dozowania szafranu postanowiłem zamieścić na blogu informację na ten temat.
Chodzi głównie o gotowanie standardu: risotto milanese* czyli włoskiego okrągłego ryżu obowiązkowo doprawionego szafranem.
Mowa o porcji na 4 osoby
Na dnie małej filiżanki takiej jak do podawania włoskiej kawy espresso należy umieścić 2 - 3 szczypty PRAWDZIWEGO szafranu.
![]() |
Świeży szafran jeszcze przed wysuszeniem |
Dodać kostkę zamrożonej wody (czyli czystego lodu) i odczekać kilkadziesiąt minut aż się całkowicie rozpuści. Powstały aromatyczny czerwony płyn w ostatniej chwili przed końcem gotowania dodać do ryżu. Tylko raz wymieszać i natychmiast podawać.
Autorzy tego pomysłu twierdzą, iż tym sposobem przyprawa odda całą swoją moc i przy tak krótkim kontaktem z gorącą potrawą nic nie straci ze swego cennego uroku.
Zaciekawionym życzę powodzenia. Sam jeszcze nie wypróbowałem co jednak wkrótce nastąpi.
* - risotto milanese – standard kuchni włoskiej, podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.