czwartek, 15 maja 2025

Szafran. Zaskakujący sposób doprawiania.

Ciekawostka kulinarna. Mało znana metoda stosowania szafranu w kuchni.
 
A tak dodatkowo z okazji imienin, wszystkim Zosiom, Zośkom i Zosieńkom najlepsze życzenia zdrowia i szczęścia.
 
Jest tak drogi bo zastosowanie znajdują tylko te czerwone pręciki

Wszyscy wiemy, że szafran jest najdroższą przyprawą świata znaną człowiekowi. 
Dlatego jest warto wiedzieć jak go prawidłowo stosować w kuchni aby nie zmarnować oczekiwanego efektu.

Nie chcę się tu cytować powszechnie znanych metod ale ponieważ ostatnio miałem okazję zapoznać się z kuriozalnym sposobem dozowania szafranu postanowiłem zamieścić na blogu informację na ten temat.

Chodzi głównie o gotowanie standardu: risotto milanese* czyli włoskiego okrągłego ryżu obowiązkowo doprawionego szafranem.

Mowa o porcji na 4 osoby

Na dnie małej filiżanki takiej jak do podawania włoskiej kawy espresso należy umieścić 2 - 3 szczypty PRAWDZIWEGO szafranu. 

Świeży szafran jeszcze przed wysuszeniem
 

Dodać kostkę zamrożonej wody (czyli czystego lodu) i odczekać kilkadziesiąt minut aż się całkowicie rozpuści. Powstały aromatyczny czerwony płyn w ostatniej chwili przed końcem gotowania dodać do ryżu. Tylko raz wymieszać i natychmiast podawać.

Autorzy tego pomysłu twierdzą, iż tym sposobem przyprawa odda całą swoją moc i przy tak krótkim kontaktem z gorącą potrawą nic nie straci ze swego cennego uroku.

Zaciekawionym życzę powodzenia. Sam jeszcze nie wypróbowałem co jednak wkrótce nastąpi.

*  -  risotto milanese – standard kuchni włoskiej, podaje się jako przystawkę lub dodatek do dań głównych.


Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Sałatka z ośmiornicy z oliwkami

Kiedy spróbowałem pierwszy raz z miejsca byłem oczarowany. To było w Chorwacji tuż przed wybuchem działań wojennych w ówczesnej jeszcze Jugo...