Zrobione dokładnie jak każe przepis, zachwycają jedzących delikatnym smakiem. |
Składniki:
4 + 2 l czystego wywaru z warzyw korzennych, bez soli i żadnych przypraw
1,5 – 1,7 kg oczyszczonych białych flaków wołowych
0,5 0 – 0,7 kg wołowego mięsa na rosół
2 marchwie
2 pietruszki
1 mały seler
2 średnie pory
1 spora łyżka masła + łyżka wazowa wywaru z warzyw
Zasmażka:
1 średnia cebula
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
wywar z warzyw w ilości potrzebnej do wykonania jasnej zasmażki
Przyprawy:
2 łyżeczki czarnego pieprzu prosto z młynka
po pół łyżeczki: czerwonej mielona papryki, mielonego imbiru, mielonego ziela angielskiego, świeżo startej gałki muszkatołowej,
2 – łyżki majeranku
sól w ilości w/g własnego uznania
Do posypania:
świeżo starty parmezan – po sporej łyżce na podawaną porcję