środa, 13 kwietnia 2011

Flaczki wołowe z warzywami, po polsku. Bardzo delikatne.

Bardzo delikatne flaczki wołowe. Kulinarne rarytasy.

Zrobione dokładnie jak każe przepis, zachwycają jedzących delikatnym smakiem.
Składniki:
4 + 2 l czystego wywaru z warzyw korzennych, bez soli i żadnych przypraw
1,5 – 1,7 kg oczyszczonych białych flaków wołowych
0,5 0 – 0,7 kg wołowego mięsa na rosół
2 marchwie
2 pietruszki
1 mały seler
2 średnie pory
1 spora łyżka masła + łyżka wazowa wywaru z warzyw

Zasmażka:
1 średnia cebula
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
wywar z warzyw w ilości potrzebnej do wykonania jasnej zasmażki

Przyprawy:
2 łyżeczki czarnego pieprzu prosto z młynka
po pół łyżeczki: czerwonej mielona papryki, mielonego imbiru, mielonego ziela angielskiego, świeżo startej gałki muszkatołowej,
2 – łyżki majeranku
sól w ilości w/g własnego uznania

Do posypania:
świeżo starty parmezan – po sporej łyżce na podawaną porcję

wtorek, 12 kwietnia 2011

KAWA! Pięć błędów bezwiednie popełnianych każdego dnia, podczas parzenia.

Błąd Nr 1. Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy!
Uwaga na półautomatyczne ekspresy ciśnieniowe!

Pokrętło widoczne na zdjęciu z lewej strony, wcale nie odmierza samodzielnie małej lub dużej kawy. To jest jedynie dozownik ilości podawanej wody. Porcja automatycznie odmierzanej zmielonej kawy jest zawsze taka sama, czyli wynosi 7 gramów i odpowiada porcji 1 małej kawy!

Opisywane pokrętło, jak na zdjęciu, powinno być skręcone w lewą stronę i wskazywać ikonkę do uzyskiwania małej kawy.
Różne maszyny mogą być wyposażone w rozmaite oznaczenia. Jakie by one nie były z ekspresu powinno spłynąć jednorazowo 50 ml płynu.
Półautomatyczne urządzenia odmierzają zawsze tą samą ilość mielonej kawy, czyli ok. 7 gramów, to jest tyle ile prawidłowo przeznacza się do zaparzenia małej kawy.

Ten nowszy model urządzenia umożliwia regulowanie ilości podawanej kawy.
Dlatego kto pragnie uzyskać prawdziwie dużą kawę, powinien pokrętło nastawić na małą porcję, i wypełnić filiżankę dwukrotnie. W innym przypadku maszyna zaparzy małą kawę z dużą wodą, co nagminnie zdarza się w wielu kawiarniach. Płacisz za dużą kawę a w rzeczywistości pijesz małą, uzupełnioną popłuczynami!
Prawidłowo - kto chce pić osłabioną kawę, powinien pod parzelnik wypełniony małą porcją, podstawić dużą filiżankę i po jej napełnieniu małą porcją, dopiero później uzupełnić ją dowolną ilością świeżej czystej gorącej wody! Inaczej otrzyma się wspomnianą mieszankę kawy i popłuczyn.

Za przyjętą normę uznaje się:
- do zaparzenia jednej małej czarnej należy wziąć  7 - 8 g kawy + 50 ml wody.

Kawa powinna być luźno nabrana i tylko lekko dociśnięta. Nie powinno się jej mocno ubijać!
Na zdjęciu wyżej, typowa miarka, w którą rutynowo powinien być zaopatrzony każdy prosty expres. Mieści się w niej 7 gramów, czyli na tą ilość, pod parzelnik powinno się postawić filiżankę na małą kawę! Tak à propos, do swego słynnego maleńkiego espresso Włosi biorą
7 - 8 g kawy na 30 ml wody. Tutaj północ i południe różnią się tym, że Mediolańczycy zadowalają się jedną łyżeczką cukru. Natomiast w Palermo sypie się aż cztery!

Podając do kawy kilka rodzajów cukru, można uzyskać dodatkowe
sympatyczne wrażenie gościnności.
- duża czarna to podwojona jej ilość, czyli 14 g kawy + 80 ml wody.

piątek, 14 stycznia 2011

Absynt. Aklohol zwany zieloną wróżką. Czemu przez całe lata był zakazany?

Absynt – legendarny napój alkoholowy, którego produkcja i sprzedaż przez szereg lat była w Europie surowo zabroniona.


Głównym składnikiem jest fenkuł – stąd silny aromat i smak anyżu.
Z zamiarem stworzenia eliksiru leczącego przeróżne choroby, w XVIII wieku skomponował go w Szwajcarii francuski lekarz dr Ordinarie. Początkowo sprzedawano go tylko w aptekach. Charakterystycznego gorzkiego smaku nadaje mu zioło: bot. łac. – artemisia absinthium.

piątek, 31 grudnia 2010

Pierś kaczki w pomarańczach!

Pierś kaczki w pomarańczach.
Rarytasy i luksusy kulinarne! Klasyka eleganckiej kuchni!
Doskonałe danie na uroczyste okazje.



Na talerzu od lewej:
- placek kartoflany usmażony z plastrem sera mozarella w środku
- plastry piersi kaczki leżą na ziemniakach puree, wymieszanych z poszatkowaną włoską kapustą
- filety wycięte z pomarańcz
- skarmelizowane cząstki złotej renety
- smakowity sos pomarańczowy, na dnie talerza

środa, 6 października 2010

Jak usmażyć cienkie naleśniki do podawania na słodko

Cienkie naleśniki do podawania na słodko.

Bardzo ważne! Ciasto powinno być dość rzadkie i należy nalewać go nie za dużo na niezbyt gorącą patelnię. Wtedy zanim się zetnie, można je równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Jeżeli w momencie nalewania ciasta, patelnia będzie bardzo gorąca, wówczas trzeba wlewać więcej ciasta aby osiągnąć ten sam efekt. Wtedy z cienkich naleśników będą nici.




Przygotować 6 żółtek o temperaturze pokojowej.



Dodać 2 łyżki oleju prasowanego z pestek moreli (lub migdałowego) i 2 łyżki oleju o aromacie wanilii (Nie mylić z olejkiem waniliowym do ciasta!).

sobota, 25 września 2010

Olej z pestek dyni. "Czarne złoto" z austriackiej Styrii

Rarytasy kulinarne!

Olej z pestek dyni. Dzisiaj kolejny producent niekłamanych delikatesów z regionu Vulcanland – rodzina Berghofer.

W Austrii od kilku lat jest w wielkiej modzie. Podobnie jak słynne aceto balsamico, w wielu restauracjach, trzeba, czy nie trzeba, pchają go do wszystkiego. Umiejętnie zastosowany, dodaje potrawie i atrakcji smakowej i elegancji też.
Wyciskany z pestek dyni ma ciemno zieloną barwę, wpadającą w czerń. Charakteryzuje się głębokim orzechowym smakiem. Podobnie jak szafran czy świeża kolendra, budzi namiętne dyskusje wśród smakoszy. Jedni go uwielbiają, inni znowu, omijają szerokim łukiem.



poniedziałek, 13 września 2010

Słynne Carpaccio z Harry's Baru. Przepis w absolutnie oryginalnym wydaniu!

Rarytasy kulinarne!

CARPACCIO a’la Harrys Bar w Wenecji (przepis tłumaczony z cytowanej książki)

Na zdjęciu jedna z trudno policzalnych wersji podawania Carpaccio. Tutaj na dwa sposoby, do tego z parmezanem i kurkami.



Poniżej przepis na słynne na cały świat danie, w absolutnie oryginalnej wersji!

Carpaccio na 8 osób, - tak jak się podaje w Harry’s Barze w oryginale.

Carpaccio – składniki:
80 dag surowej polędwicy wołowej, koniecznie ze środka!
kryształki grubej jadalnej sól morskiej w ilości wg indywidualnego smaku. To  właśnie jest dodatkowy atut smakowy, bo mięsa nie soli się zwykłą miałką solą, a oszczędnie posypuje się kilkoma kryształkami grubej soli; wówczas gdy są one rozgryzane tylko co jakiś czas, lepiej czuje się aromat mięsa!
PS. Niektórzy lekarze dość sceptycznie wyrażają się na temat słuszności zjadania soli w tej formie?

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....