O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
wtorek, 9 grudnia 2014
Gęś pieczona fachowo. Nadziewana jabłkami, cebulą i majerankiem.
niedziela, 27 kwietnia 2014
Żelatyna i pektyna. (2) - Zastosowanie w domowej kuchni.
Zastosowanie w kuchni, przygotowanie:
Osobiście stosuję tylko i wyłącznie żelatynę w płatach. |
Żelatynę zakupioną w granulacie rozpuszcza się wg wskazań wydrukowanych na opakowaniu.
piątek, 25 kwietnia 2014
Żelatyna i Agar-Agar. (1) - Co warto i trzeba wiedzieć?
w zastosowaniu.Wiele osób wcale nieźle gotujących często rezygnuje z wykonania nawet bardzo prostej potrawy, jeżeli w jej skład wchodzi żelatyna.
firmy Dr-a Oetkera.
Najdroższą i najlepszą wersją jest żelatyna pozyskiwana z błony pęcherzy pławnych jesiotra. Zaliczana jest do nienagannych środków żelujących. Za to i bez soli kosztuje dość słono.
Inną roślinną żelatyną o niezwykle skutecznych własnościach jest Agar–Agar wywodzący się z kuchni chińskiej. Nie tak jak wyżej wspomniane roślinne ekstrakty, ma nieskazitelny wygląd i charakteryzuje się godną uwagi skutecznością.
środa, 11 grudnia 2013
Ubijanie śmietany - jakich błędów należy unikać?
Np. słynnego tortu Sachera nie można sobie wyobrazić bez bitej śmietany. |
Chłodzić ale nie mrozić! Zamrożonej i później rozpuszczonej już nigdy nie da się ubić!
Śmietanę ubić jedynie na pół sztywno!
Jeżeli komuś z Was przytrafiło się coś podobnego, ten dobrze wie o czym tu piszę.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Parówki. Trzy błędy jakie bezwiednie popełniamy każdego dnia.
Zazwyczaj jedna para parówek stanowi jedną porcję. |
Parówek nigdy się nie gotuje, co jedynie podgrzewa!
I jeszcze jedno. Wprawdzie nie jest to niewybaczalnym błędem ale prawdziwe parówki* je się bez noża i widelca. Bierze się do ręki i zanurza w musztardzie czy keczupie. Między innymi dlatego nie podaje się ich na wystawnych przyjęciach. Także brak jest ich w zestawach śniadaniowych iście eleganckich hoteli.
* prawdziwe parówki - pod tym pojęciem mam na myśli te, które można jeść bez obierania bowiem osłonkę stanowią jelita baranie.
Tadeusz Gwiaździński
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Szarlotka bez ciasta, bez mąki i bez jajek!
niedziela, 26 maja 2013
Sardele czy sardynki? Czy jest różnica?
Sardynki czy sardele?
Jest
to ta sama rybka, czy może jednak są to dwie różne? Czy
faktycznie w Polsce miewamy niewinny problem aby prawidłowo odpowiedzieć na to
pytanie? Chyba
tak skoro nawet we włoskim miasteczku nadmorskim, sprzedawczyni w sklepie
rybnym zagadnięta na ten temat odpowiedziała, że jest to jedna i ta sama rybka. Jej
zdaniem, kiedy jest jeszcze mała, nazywa się ją sardelą, a kiedy podrośnie,
jest sprzedawana jako sardynka.
Rydze zatopione w maśle
Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....

-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
Błąd Nr 1 . Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy! Uwaga na półauto...