![]() |
Nie zaszkodzi trochę zieleninki do dekoracji. |
Składniki:
1
mała główka białej kapusty
0,7
szklanki kaszki typu kuskus (albo prosa albo kaszy gryczanej niepalonej)
1
czubata łyżka gotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
1
czubata łyżka gotowanego selera pokrojonego w kostkę
1
szklanka małych kurek
2
łyżki masła
2
łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny
pieprz prosto z młynka
0,5
szklanki mocnego bulionu z warzyw
Wykonanie:
w
celu ułatwienia zdejmowania całych liści kapustę parzyć w głębokim wrzątku
przez ok. 10 - 15 minut. Z pozyskanych liści usunąć krople wody.
Kaszkę
kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Wymieszać
z marchewką i selerem. Doprawić solą, dodać 1 łyżkę oliwy i dokładnie
wymieszać. Tak przygotowane nadzienie ściśle zawijać w liście kapusty formując małe gołąbki. Ciasno obok siebie układać
w płaskim rondlu o grubym dnie. Zalać bulionem, dodać 1 łyżkę masła i na
maleńkim ogniu pod przykryciem dusić tak długo aż kapusta zmięknie.
Kurki
oczyścić i usmażyć na pozostałej oliwie z dodatkiem masła. Solić tuż przed
końcem smażenia.
Podawać
jak na zdjęciu, pokrywając gołąbki usmażonymi grzybami.
Tadeusz Gwiaździński