Przepis na ok. 12 sporych porcji. Tortownica ø 28 cm + folia spożywcza.
Jestem zdania, że czas najwyższy skończyć z tradycyjnymi ciężkimi tortami orzechowymi podczas uroczystych okazji. Także w upalne dni, kiedy gęste maślane kremy wzbudzają więcej wątpliwości niż apetytu i później godzinami zalegają w naszych żołądkach.
Dlatego na zbliżający się okres Komunii Św. proponuję ten w miarę lekki i orzeźwiający tort.
Zastosowanie produktu o nazwie QimiQ znacznie zmniejszy zawartość tłuszczu w kremie, bowiem klasyczne Tiramisu robione jest na bazie luksusowej śmietany Mascarpone z poziomem ponad 80%.
Natomiast QimiQ jedynie ubogie 15%.
Składniki:
500 g QimiQ* samo żelującej śmietany (2 opakowania po 250 g) albo 400 ml kremówki + żelatyna
1 – 2 łyżeczki
soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżka syropu
geranium, albo aromatycznego syropu cukrowego***
0,5 l słodkiej śmietanki 36%
6 płatów (7 x 12 cm) żelatyny lub granulatu w ilości potrzebnej do żelowania 750 ml płynu
80 biszkopcików
takich jak na Tiramisu
szklanka świeżo
wyciśniętego soku z pomarańczy
1 płaska
łyżeczka mielonego cynamonu
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
w przypadku jeż1i tort będzie przeznaczony dla osób dorosłych można dodać
– 2 kieliszki likieru Grand Marinier lub
Cointreau, lub innego pomarańczowego