Witaminowa
sałatka z syropem klonowym.
Czemu dla studentów i maturzystów? Dlatego, że część składników wspomagają pracę komórek mózgowych.
Jako mała przekąska w przerwie od nauki nie obciąża żołądka i nawet poprawia nastrój. |
Zanim się
zabierzesz do wykonania tej sałatki przeczytaj dokładnie poniższe wskazówki.
1.) Ponieważ w skład dania wchodzi gorzka sałata, komu to
jest przeszkodą powinien na wstępie liście radicchio moczyć w zimnej wodzie przez dobre 20 minut.
2.) Z tego samego względu trzeba zwrócić uwagę czy
przypadkiem orzechy włoskie nie są gorzkie! Inaczej grozi to klęską na talerzu.
3.) Gorzkie i kwaśne smaki nawzajem potęgują się
negatywnie, dlatego nie wolno tu dawać żadnego octu, a soku z cytryny też tylko
umiarkowanie!
Składniki:
1 bulwa kopru
włoskiego wielkości małej pięści
4 – 5 listków
gorzkiej włoskiej sałaty – radicchio
po pół szklanki zielonych i czerwonych winogron
0,5 jędrnego kwaskowatego jabłka
garść
przebranych jasnych orzechów włoskich
sok świeżo
wyciśnięty z jednej cytryny
2 – 3 łyżki syropu klonowego albo w zastępstwie miodu akacjowego*
sól wymieszana z rozdrobnionymi suszonymi pestkami dyni
Wykonanie:
winogrona po
umyciu należy przepołowić wzdłuż i koniecznie pozbawić pestek. Nie ma nic gorszego kiedy podczas jedzenia takie ziarenko wbije się miedzy zęby.
Przed dodaniem
do sałatki, sok z cytryny należy dobrze wymieszać z syropem klonowym.
Inaczej w
potrawie uformują się wyspy smaku słodkiego i kwaśnego.
Po wymieszaniu dobrze jest odstawić zaprawę na bok na 5 minut aby oba składniki dobrze się połączyły. |
Do poprawnego
wykonania sałatki niezbędna jest bardzo ostra szatkownica z nastawną grubością
cięcia.
Przed szatkowaniem z bulwy kopru włoskiego obowiązkowo trzeba wyciąć i wyrzucić twardy trzon, którego pozostawienie zepsułoby cały smak. |
Tajemnicą
powodzenia smakowego sałatki jest faktycznie cienkie poszatkowanie bulwy
kopru włoskiego. Należy
ciąć dosłownie cienko jak bibułkę!
|
Na zdjęciu cienko pokrojone jabłko wymieszane z poszatkowanym koprem włoskim. |
Przed
rozdrabnianiem nie należy obierać ze skórki! Przecież to ma być sałatka
witaminowa.
Choć zasada
mówi, ze sałat nie powinno się kroić nożem, w przypadku radicchio rozrywanie w
dłoniach szło by dość opornie.
Dlatego rozgrzeszam się sam i kroję, ale nie za drobno. |
Zalać wcześniej
przygotowaną marynatą, szybko i dokładnie wymieszać. Dopiero wówczas delikatnie
posolić solą z pestkami dyni i jeszcze raz
wymieszać.
UWAGA! Bez
szkody dla końcowego efektu smakowego, z solenia można absolutnie zrezygnować.
Osobno podaję
pokrojone orzechy włoskie do posypania sałatki.
W sumie jest to jeden z najważniejszych składników tej sałatki. |
Osobno dlatego, że nie wszyscy
to lubią. Wg mnie dodają potrawie właściwego akcentu smakowego. Kto lubi może
dodać mięsistych rodzynek. Kto ma i może, obowiązkowo powinien dodać świeże
figi, pokrojone w kostkę! BOMBA!
* - miód akacjowy w zastępstwie syropu klonowego - zastosowany zastępczo wniesie jedynie efekt słodzenia, natomiast nie da się nim zastąpić aromatu zalecanego syropu.
* - miód akacjowy w zastępstwie syropu klonowego - zastosowany zastępczo wniesie jedynie efekt słodzenia, natomiast nie da się nim zastąpić aromatu zalecanego syropu.
Tadeusz Gwiaździński
Wszystko fajnie, ale wpierw muszę sobie kupić szatkownicę, by tak cieniuteńko pokroić koper włoski.Nie wiedziałam,że aby
OdpowiedzUsuńpozbyć radicchio goryczy wystarczy ją potrzymać w wodzie.
Człowiek już stary a nadal się jeszcze czegoś nowego uczy;))
Miłego;)
E tam zaraz - "stary"! Uczymy się całe życie :-)
UsuńKiedy tylko mam możliwość podglądam kucharzy na całym świecie. Zarówno amatorów jak i zawodowców.
Cieszę się, że ten blog na coś się przydaje.
Pozdrawiam Tadeusz