wtorek, 3 kwietnia 2018

Aromatyczna zupa gulaszowa na resztkach tuszy królika

Danie dla lubiących odmianę w codziennym żywieniu. Do tego bardzo smaczny sposób na zagospodarowanie resztek.


Składniki:
resztki pozostałe po sprawianiu tuszy królika: szyja, żeberka, płaty brzuszne, itp
1 mała cebula
kawałek białej części pora
3 łyżki oliwy z oliwek
warzywa rosołowe
2 - 3 ząbki czosnku
1 - 1,5 litra bulionu drobiowego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżka węgierskiej pasty przyprawowej do zup gulaszowych typu "csipos"

"Csipos" po węgiersku oznacza - delikatesowa. Poznaje się po białej otoczce poniżej zakrętki. Jeżeli na tubie będzie czerwona otoczka i będzie pisało "oros" - wtedy oznacza to, że pasta jest bardzo ostra.
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
czarny pieprz prosto z młynka

Wykonanie:
żeberka i szyję królika w garnku odpowiedniej wielkości zalać bulionem drobiowym tak aby ledwo pokrył mięso. Powoli gotować aż do momentu kiedy mięso zacznie odchodzić od kości. Przecedzić i otrzymaną masę odstawić do ostygnięcia. Płaty brzuszne pokroić w drobną kostkę, wrzucić do czystej zupy i pod przykryciem postawić na małym ogniu.
W tym czasie pokroić cebulę i pora. Zeszklić na osobnej patelni. Wówczas dodać warzywa i czosnek pokrojone w kostkę. Dalej smażyć często mieszając. Po kilku minutach podlać połową szklanki zimnego bulionu. Dobrze wymieszać. Gdy gotujące się mięso zacznie mięknąć dodać przesmażone warzywa, kminek i zmniejszyć płomień do minimum. Po 15 minutach dodać pół łyżki przyprawowej pasty typu "csipos", przecier pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kto lubi bardziej pikantnie może wtedy dodać pozostałą część pasty. W przypadku zastosowania pasty typu "oros" zalecam prawdziwą ostrożność.
Ostudzone żeberka i szyję obrać z mięsa. Kości wyrzucić a mięso wrzucić do zupy. Tylko raz zagotować i natychmiast podawać w podgrzanych filiżankach.

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Ossobuco. Okręt flagowy kuchni włoskiej. Przepis może się przyda na świąteczny stół?

Ossobuco* (8 porcji) Bardzo ważne jest właściwe dobranie wielkości formy! Mięso i warzywa mają możliwie bez reszty wypełnić całą jej  pojemn...