Przepis na ok. 12 sporych porcji. Tortownica ø 28 cm + folia spożywcza.
Jestem zdania, że czas najwyższy skończyć z tradycyjnymi ciężkimi tortami orzechowymi podczas uroczystych okazji. Także w upalne dni, kiedy gęste maślane kremy wzbudzają więcej wątpliwości niż apetytu i później godzinami zalegają w naszych żołądkach.
Dlatego na zbliżający się okres Komunii Św. proponuję ten w miarę lekki i orzeźwiający tort.
Zastosowanie produktu o nazwie QimiQ znacznie zmniejszy zawartość tłuszczu w kremie, bowiem klasyczne Tiramisu robione jest na bazie luksusowej śmietany Mascarpone z poziomem ponad 80%.
Natomiast QimiQ jedynie ubogie 15%.
Składniki:
500 g QimiQ* samo żelującej śmietany (2 opakowania po 250 g) albo 400 ml kremówki + żelatyna
1 – 2 łyżeczki
soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 łyżka syropu
geranium, albo aromatycznego syropu cukrowego***
0,5 l słodkiej śmietanki 36%
6 płatów (7 x 12 cm) żelatyny lub granulatu w ilości potrzebnej do żelowania 750 ml płynu
80 biszkopcików
takich jak na Tiramisu
szklanka świeżo
wyciśniętego soku z pomarańczy
1 płaska
łyżeczka mielonego cynamonu
sok świeżo wyciśnięty z 0,5 cytryny
w przypadku jeż1i tort będzie przeznaczony dla osób dorosłych można dodać
– 2 kieliszki likieru Grand Marinier lub
Cointreau, lub innego pomarańczowego
Wykonanie kremu:
zawartość opakowania z QimiQ przełożyć do dużej głębokiej salaterki. Roztrzepać trzepaczką (miotełką) na gładki krem. Wymieszać z musem jabłkowym z maracuja, sokiem z cytryny i
syropem z geranii. Śmietankę ubić
na kremowo. UWAGA! Nie ubijać na sztywno! Ostrożnie ale dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną i kolejno obie masy ze sobą.
Kto nie ma możliwości nabycia wspomnianego produktu może tradycyjnie zastąpić go klasyczną kremówką z żelatyną. Wówczas do produkcji bierze się łącznie 900 ml słodkiej kremówki 36%, usztywnionej 10 płatami żelatyny (7 x 12 cm - albo granulatu w ilości zalecanej na opakowaniu).
O jednym nie wolno zapomnieć. Jeżeli w dniu podawania tortu na dworze będzie panować upalna temperatura wówczas obowiązkowo należy nieco powiększyć ilość żelatyny
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Kto nie ma możliwości nabycia wspomnianego produktu może tradycyjnie zastąpić go klasyczną kremówką z żelatyną. Wówczas do produkcji bierze się łącznie 900 ml słodkiej kremówki 36%, usztywnionej 10 płatami żelatyny (7 x 12 cm - albo granulatu w ilości zalecanej na opakowaniu).
O jednym nie wolno zapomnieć. Jeżeli w dniu podawania tortu na dworze będzie panować upalna temperatura wówczas obowiązkowo należy nieco powiększyć ilość żelatyny
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Sok z pomarańczy
wymieszać z sokiem cytrynowym (ew. likierem) i sproszkowanym cynamonem.
Maczać w tym na
krótko biszkopciki i niezwłocznie układać w formie, przekładając masą kremową,
tak jak się postępuje przy robieniu Tiramisu.
Na koniec
posypać tartą czekoladą, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
W każdej wersji
QimiQ posiada wielomiesięczną gwarancję, wiec kupując śmiało można zrobić
większy zapas. Zamknięty w oryginalnym opakowaniu nie wymaga przechowywania w lodówce!
W Austrii jest do kupienia niemal w każdym sklepie spożywczym. Wiem, że produkt od kilku lat jest także sprowadzany do Polski.
** - mus jabłkowy wymieszany z przecierem z owocu maracuja
- w Austrii i w Niemczech do kupienia jako gotowy produkt; można
zastąpić przecierem własnej roboty z wyważonym dodatkiem cukru albo w
ostateczności czystego przecieru z samego jabłka ugotowanego bez skórki nad parą.
Na koniec dodać nieco kropel jakiegoś jasnego syropu owocowego. Ostudzić.
Tadeusz Gwiaździński
Ooo... bardzo mi sie podoba. Czuje mila alternatywe do (troche juz nudnego)smaku tiramisu. A jak jeszcze sie pokusimy na zrobienie domowego przecieru jablkowego z marakuja - u nas gotowiec w takiej postaci nie wystepuje - to dopiero bedzie szyk. Tak mi sie wydaje. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńkokliko
Wobec tego życzę pysznego wyniku :-)
Usuń