O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
wtorek, 24 listopada 2020
Gruszki z patelni, zawijane w boczek. Doskonała przekąska jako starter przyjęcia.
piątek, 20 listopada 2020
Sandacz z pieczoną dynią i innymi warzywami
wtorek, 17 listopada 2020
Z powodu kwarantanny śniadanie z rozmrożonego chleba
wtorek, 10 listopada 2020
Szybkie śniadanie z resztek pozostałych po przyjęciu
Zdarza się, że po wystawnym przyjęciu z jakieś tam uroczystej okazji goście zostają na noc. Oczywiście następnego dnia nie może być gorzej wobec czego na stół wjeżdża obfite śniadanie. Często zostaje sporo niezjedzonego materiału. Poniżej pomysł na to co z tym począć aby się nie zmarnowało.
piątek, 6 listopada 2020
Kacze udka pieczone w rzymskim garnku
wtorek, 3 listopada 2020
Uszka z nadzieniem z polędwicy cielęcej a'la kołduny
piątek, 30 października 2020
Warstwowa zapiekanka jesienno zimowa
Przeciw przeziębieniu dobrze jest zjeść coś ciepłego i solidnego zarazem. Trochę jest z tym roboty ale warto się poświęcić choćby dla dobra rodziny.
Można podawać jako sporą przystawkę albo sycące danie główne
Składniki - warstwa ziemniaków:
6 sporych ziemniaków + mleko i masło do sporządzenia pureeRydze zatopione w maśle
Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....

-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...
-
Błąd Nr 1 . Źle ustawione pokrętło dozownika wody. Czyli nie ta ilość wody, jaka powinna przypadać na jedną porcję kawy! Uwaga na półauto...