piątek, 26 sierpnia 2022

Co z naszego "chleba powszedniego" najbardziej szkodzi środowisku?

Wg informacji z niemieckiego kanału ZDF pod względem profilu produkcji najbardziej szkodzą przyrodzie:

Czekolada - na piątym miejscu, bo od plantacji począwszy do produkcji potrzeba ogromnych ilości wody.

Sery żółte - na czwartym (z podobnych powodów jak masło)

Frytki ziemniaczane - na trzecim, bo w celu osiągnięcia końcowego efektu marnuje się masę energii.

Mięso wołowe - na drugim, bo hodowla bydła emituje do atmosfery potężne ilości metanu.

Masło - na pierwszym!!! A to dlatego, że do wyprodukowania 1 kg potrzeba 10 litrów mleka!

W życiu bym nie przypuszczał, że to właśnie masło tak obciążą środowisko.

 

czwartek, 18 sierpnia 2022

Żabnica lub inaczej diabeł morski (po włosku coda dio rospo) z grilowanym arbuzem i quinoa

Znowu mała przerwa od przerwy urlopowej, która wg planu ma trwać do połowy września. Jednak przepis tak fajny i łatwy, że warto się nieco potrudzić.
Żabnica czy inaczej ryba wędkarz lub diabeł morski to ryba o ścisłym i wspaniałym smakowo mięsie. Co bardzo ważne nie posiada grama ości.
Danie jak znalazł na upalne letnie dni.

Porcje ryby lekko posolić i oprószyć mąką. Na teflonowej patelni przesmażyć plastry bekonu. Zdjąć i obustronnie smażyć kawałki ryby
 
Podawać z ugrilowanymi plastrami arbuza i kaszką quinoa ugotowaną z drobno pokrojonymi warzywami korzeniowymi.

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

sobota, 13 sierpnia 2022

Turbot* lub halubut - dietetycznie

Krótka przerwa od przerwy wakacyjnej ale dlatego, że to danie jest tak doskonałe, że musiałem je opublikować.

Jako "antipasti"** ciabata podlana szlachetną oliwą, obłożona filecikiem sardeli i pomidora

Filet z turbota w panierce z mąki wymieszanej z kurkumą i białym sezamem

Podany z podsmażonymi plastrami cukinii i oberżyny

Uzupełniony podaną osobno sałatką z: melona, świeżego ogórka, arbuza, rzodkiewki, gruszki i zielonej pietruszki

 Takimi obiadami w te upały raczy mnie pomysłowa małżonka.


*  - turbot - gatunek ryby flądro kształtnej o bardzo smacznym i wysoko cenionym mięsie
** - antipasti - we włoskiej kuchni przekąski podawane przed zakąską
 

Tadeusz Gwiaździński

filary smaku

czwartek, 7 lipca 2022

Przerwa wakacyjna ...

Przerwa na blogu do połowy września br. Tzn., że w tym czasie nie będą publikowane żadne nowe materiały.

Tadeusz Gwiaździński

czwartek, 30 czerwca 2022

Łosoś w galarecie z sosem andaluzyjskim

Lekka przystawka na każdą porę roku.

                   Do galarety pasuje wyraźnie gęsty sos. Wystarczy nieco mocniej ubić śmietanę
 
Składniki: łosoś w galarecie (porcja dla 4 - 6 osób - licząc po 100 g na osobę)
400 ew. 600 g absolutnie świeżego łososia - sam czysty filet bez skóry
600 - 700 ml intensywnego bulionu warzywnego
6 - 7 płatów żelatyny (7 x 12 cm) względnie 2 czubate łyżeczki granulatu
po 0,5 szklanki świeżo pokrojonych w cienką zapałkę:
marchewki
pietruszki
selera korzennego
sól
czarny pieprz prosto z młynka
listki zielonej pietruszki do dekoracji
 
Składniki: sos andaluzyjski
0,5 - 07 szklanki* słodkiej rzadkiej śmietanki kremówki (30 - 36%)
0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki dobrego gatunkowo koniaku
1 łyżka marynowanych kaparów
szczypta cukru gdyby sos był zbyt kwaśny (kapary + przecier pomidorowy)
sól
czarny pieprz do smaku
kilka łyżek zimnego bulionu na wypadek gdyby sos okazał się zbyt gęsty

czwartek, 23 czerwca 2022

Pyszny i łatwy, czysto naturalny i uniwersalny sos ze świeżych pomidorów (bez cebuli!)

Sos pasujący niemal do wszystkiego. Do zaprawiania szeregu sosów, majonezów, zup rybnych, gulaszowych, pomidorowych, fasolki po bretońsku, itp., itd. Może służyć także jako baza wyjściowa do produkcji domowego keczupu.
 
Ewentualne dodanie gałązki rozmarynu i czosnku jest kwestią czysto indywidualnej potrzeby

Warto jest zrobić nieco więcej sosu i nadmiar przechować w lodówce. Nie wiadomo kiedy i jak szybko się przyda
Składniki:
8 – 10 koniecznie słodkich pomidorów średniej wielkości, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 gałązka świeżego rozmarynu, ewentualnie 1 czerwona mała papryczka chili bez pestek i wewnętrznych błon, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz świeżo mielony w ilości wg indywidualnego smaku, szczypta cukru (na wypadek potrzeby)

Wykonanie:

1.) Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do małego głębokiego rondla o grubym dnie. Dodać obrane ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Kto lubi pikantne smaki dodaje papryczkę chili. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem.

2.) Postawić na małym ogniu, pod przykryciem dusić tak długo, aż pomidory zaczną się rozpadać. 

W zależności od tego jak były dojrzałe, to może potrwać 20 – 30 minut.

Przetrzeć przez sito. Gdyby sos okazał się kwaśny, dodać szczyptę cukru.

3.) Podawanie: można podawać lub stosować zarówno na ciepło jak i na zimno.

Tadeusz Gwiaździński

Filary Smaku

czwartek, 16 czerwca 2022

Siekany łosoś z patelni podawany z duszoną cukinią

Z cyklu łatwe przystawki z tego co jest w lodówce i spiżarni.

               Na zdjęciu siekany łosoś udekorowany kawałkiem moreli marynowanej w occie

Składniki:
200 g - filet z łososia bez skóry i bez ości
1 płaska łyżka musztardy Dijon
1 spora łyżka kwaśnej śmietany
1 czubata łyżeczka marynowanych kaparów
1 czubata łyżeczka świeżo posiekanej zielonej pietruszki
1 średnia cukinia
2 szklanki bulionu warzywnego
olej do smażenia
kto ma, morele lub śliwki marynowane w occie
sól
czarny pieprz
 
Wykonanie:
1.) Cukinię pokroić w kostkę wielkości groszku i wrzucić na wrzący bulion warzywny. Zmniejszyć ogień do minimum i pod przykryciem gotować powoli ok. 5 minut. Przecedzić i dalej na sicie przelać zimną wodą. Odstawić aby woda dobrze odciekła. Warzywo ma pozostać jędrne.
 
2.) Rybę pokroić w drobną kostkę. Doprawić musztardą, solą, pieprzem i świeżo posiekaną zieloną pietruszką. Wymieszać. Formować małe kotleciki, które kolejno obustronnie krótko przesmażyć na oleju. Nie rumienić! Po zdjęciu z patelni na krótko układać na wsiąkliwym papierze kuchennym.

3.) Podawanie: podawać jak na zdjęciu na wierzchu układając po kilka ziarenek marynowanych kaparów. Kto ma dodatkowo kładzie morelę lub śliwkę marynowana w occie.
 
Tadeusz Gwiaździński
 
filary smaku

Rydze zatopione w maśle

Czasami sypnie rydzami i powstaje dylemat co zrobić z nadmiarem. Można zrobić ... najlepszą wersję ... prosto z patelni na maśle, albo .....