Sos pasujący niemal
do wszystkiego. Do zaprawiania szeregu sosów, majonezów, zup rybnych,
gulaszowych, pomidorowych, fasolki po bretońsku, itp., itd. Może służyć także jako baza wyjściowa do produkcji domowego keczupu.
Ewentualne dodanie gałązki rozmarynu i czosnku jest kwestią czysto indywidualnej potrzeby |
Warto jest zrobić nieco więcej sosu i nadmiar przechować w lodówce. Nie wiadomo kiedy i jak szybko się przyda |
8 – 10 koniecznie słodkich pomidorów średniej wielkości, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 gałązka świeżego rozmarynu, ewentualnie 1 czerwona mała papryczka chili bez pestek i wewnętrznych błon, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz świeżo mielony w ilości wg indywidualnego smaku, szczypta cukru (na wypadek potrzeby)
Wykonanie:
1.)
Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do małego głębokiego rondla o
grubym dnie. Dodać obrane ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Kto lubi pikantne smaki dodaje papryczkę chili. Wlać oliwę,
doprawić solą i pieprzem.
2.) Postawić na małym ogniu, pod przykryciem dusić tak długo, aż pomidory zaczną się rozpadać.
W zależności od tego jak były dojrzałe, to może potrwać 20 – 30 minut.
Przetrzeć przez sito. Gdyby sos okazał się kwaśny, dodać szczyptę cukru.3.) Podawanie: można podawać lub stosować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Tadeusz Gwiaździński
Filary Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.