Śledź i topinambur - niewiarygodnie uzupełniają
się smakowo. W mojej kuchni na stałe weszły do rodzinnego jadłospisu.
 |
Równie dobrze może być ozdobą stołu jako wariant sałatki jarzynowej
|
Składniki:
2 szklanki ugotowanego topinambura, pokrojonego w niezbyt drobną kostkę
0,5 szklanki ugotowanego selera korzennego, pokrojonego jw.
0,5 małej czerwonej cebuli
1 - 2 jaja ugotowane na twardo
kawałek białej części pora, długości ok. 4 - 5 cm
1 spora łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1 łyżka musztardy + 0,5 szklanki gęstego, neutralnego i tłustego jogurtu (lub 0,5 szklanki gotowego majonezu)
szczypta cukru
sól
czarny pieprz, świeżo i niezbyt drobno zmielony
Wykonanie:
1.) Topinambur i seler bez obierania z łupiny umyć i ugotować al'dente w
posolonym wrzątku. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę wielkości drobnej fasoli. W tym samym
wrzątku przez 3 - 4 minuty parzyć pora, tzn. trzymać w płynie na granicy
zagotowania się. Jw. ostudzić. Odcisnąć z nadmiaru wody pokroić tak samo.
2.) Ugotowane i ostudzone jaja obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Czerwoną
cebulę bardzo ostrym nożem pokroić w drobną kostkę.
UWAGA! Drobno kroić a nie siekać! To jest ogromna różnica bowiem podczas
siekania z cebuli wydzieli się nadmiar olejków eterycznych co zepsuje cały smak
sałatki!
Równie drobno pokroić umyty i osuszony szczypiorek.
3.) Jogurt wymieszać z musztardą (lub zastosować gotowy majonez)
4.) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać przyprawy i wymieszać.
Umieścić w głębokiej salaterce, pokryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na
minimum 2 godziny.
5.) Podawanie: podawać jako uzupełnienie do śledzi z cebulą w oliwie.
* - topinambur = słonecznik bulwiasty; bez wątpienia do nabycia w większych sklepach spożywczych.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku