W karnawale często na stół wjeżdżają tłuste potrawy. Taki dodatek pasuje jak ulał.
Surówka z białej kapusty z chrzanem |
Składniki:
1/4 małej główki białej kapusty (kto może - tzw. szpiczastej)
5 - 7 cm kawałek laski chrzanu
1 - 2 łyżki białego octu winnego
0,5 - 1 łyżeczka suszonych nasion kopru lub kminku
sól
szczypta cukru
Wykonanie:
1.) Kapustę poszatkować tak cienko jak tylko się da. Dosłownie jak "niteczki".
Posolić, wymieszać i pognieść solidnie uciskając. Odstawić na 20 - 30 minut aby sól zdążyła kapusty wyciągnąć nadmiar wody. Ponownie odcisnąć wydzielony sok.
2.) W moździerzu utłuc nasiona kopru względnie kminku i dodać do odciśniętej kapusty. Wymieszać.
3.) Obrany chrzan poszatkować jak na zdjęciu poniżej.
Laskę chrzanu przykładać do tarła długim bokiem. Mają powstać długie nitki podobnie jak kapusta. Niezwłocznie wymieszać z łyżką octu .aby nie zaczął czernieć |
4.) Dodać szczyptę cukru i pod przykryciem wstawić na pół godziny do lodówki.
5.) Podawanie: podawać jako surówkę do tłustych mięsiw albo samodzielnie z razowym chlebem jak na zdjęciu poniżej.
W tej wersji kapustę podaję z kminkiem zamiast nasion kopru |
6.) Inny wariant to: dodać łyżkę świeżo startego chrzanu do uduszonej na maśle kalarepy. Generalnie również do innych warzyw.
Tadeusz Gwiaździński
filary smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.