środa, 31 stycznia 2018

Kaszanka na zewnętrznych liściach kapusty włoskiej.

Wszyscy wiemy, że ciemnozielone zewnętrzne liście włoskiej kapusty są twarde i niezbyt zachęcające w smaku. Czasem jednak kiedy w domu jest przed pierwszym nie za bardzo wypada grymasić. Dziś odważyłem się spróbować zrobić coś z tego pogardzanego surowca.

Nawet na talerzu danie nie prezentuje się kusząco ale ręczę, że da się zjeść i jest wystarczająco sycące. Komu będzie mało może dopchać pieczywem lub ziemniakami.
Składniki:
ciemnozielone i grube zewnętrzna liście włoskiej kapusty
olej rzepakowy
1 szklanka rosołu drobiowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
 1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mączki kartoflanej
sól
czarny pieprz prosto z młynka
polska kaszanka z rodzaju nie mocno doprawianych

Wykonanie:
dokładnie umyte pod bieżącą zimną wodą zewnętrzne liście kapusty włoskiej odwirować z nadmiaru wody. Wyciąć i wyrzucić twarde środkowe trzony. Poprzecinać wzdłuż na 4 części i kolejno poprzeczne pociąć jak makaron wstążki. W głębokim rondlu o grubym dnie z dodatkiem cukru pudru przesmażyć przecier pomidorowy. Kolejno dodać rozdrobnioną kapustę
UWAGA! Ten zabieg znacznie podniesie walory smakowe potrawy!
 Często mieszając przesmażyć na oleju rzepakowym.
W szklance zimnego rosołu wymieszać mączkę kartoflaną i stale mieszając wlewać do gotującej się kapusty. Przykryć pozostawiając mała szczelinę i gotować tak długo aż kapusta zmięknie. To może potrwać dobrą godzinę. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kto ma może kapustę doprawić łyżeczką sproszkowanych suszonych prawdziwków.
Na osobnej patelni podsmażyć kaszankę pokrojoną w grube plastry.
Podawać natychmiast prosto z patelni.

Tadeusz Gwiaździński

2 komentarze:

  1. Lubię od czasu do czasu zjeść dobrze "zrobioną" kaszankę.Zwykle jest to kaszanka pieczona na grillu lub podsmażana z cebulką i przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam robioną z kaszą gryczaną. Niestety ostatnio jest o taką bardzo trudno.

      Usuń

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Caprese. Bezmięsna i super łatwa przystawka

Tak jak pizza Margerita zestawem kolorów przypomina włoską flagę. Pochodzi z południa Włoch. Stała pozycja kuchni włoskiej. W sumie nic nowe...