wtorek, 20 października 2020

Bajecznie łatwa przystawka z marynowanych karczochów

Marynowane karczochy jako interesująca zimna przystawka na dwa sposoby.
Poniżej dwa warianty, które się najlepiej sprawdzają – z roastbeef’em lub z wędzonym łososiem.

Na zdjęciu  karczochy marynowane z łodygami, podawane z angielskim roastbeef’em.
 
W sprzedaży często spotyka się marynowane same serca karczochów. Te też nadają się do tego celu, choć tu prezentowane są najlepsze.

Składniki:
marynowane karczochy ze słoika – jak na zdjęciu (je się w całości razem z łodygą!)

Obok marynowanych karczochów alici = solone fileciki sardeli

alici – solone fileciki sardelowe, widoczne  prawej na zdjęciu wyżej (można zastąpić np. marynowanymi kaparami)

Kapary koniecznie osączyć z zalewy.
 
marynowana ostra papryczka (tutaj w otoczeniu śledzi bo innego zdjęcia akurat nie było pod ręką)

Marynowana papryczka czereśniowa nadziewana pastą z tuńczyka
 
plastry angielskiego roastbeef'u
plastry małosolnego (marynowanego!) łososia
dobra gatunkowo oliwka z oliwek lub sos vinegrette na bazie aromatycznego octu

do dekoracji: 
pomidorki koktajlowe
drobno pokrojona młoda cebulka 
gałązki kopru

Na zdjęciu ta sama przystawka z plastrami małosolnego łososia.
 
UWAGA! Mocno wędzony łosoś raczej się tu nie nadaje, bo zbyt ostro wypadnie na tle dość delikatnego smaku karczochów.

Podawanie: dowolnie układać na talerzykach deserowych uzupełniając pulchnym białym pieczywem i miękkim (gotowym do smarowania) masłem

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Zrazy wołowe zawijane

Rodzinny przepis na doskonałe zrazy nadziewane razowym chlebem. Niestety zachował się jedynie w pamięci. Przewertowałem wszystkie notatki al...